Între bistrițenii care s-au prins ieri în Hora Unirii, la ceremonia prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române, s-a aflat și Mihai Baltag. Ne-a atras atenția costumul popular.
„Am 76 de ani, locuiesc acum în Josenii Bârgăului. Am venit să particip și eu la sărbătoare. Am venit pentru că mi s-a părut că e nevoie… Sunt vreo 17 kilometri distanță, dar nu e o viață de om…
De fapt sunt originar din Rebrișoara, satul în care s-a născut Iacob Mureșianu. Tată lui era morarul satului, dar unii din păcate l-au uitat cu totul…
Dacă tot e sărbătoare, mi-am pus costumul popular de pe Bârgău. Suman din pănură de lână bătută-n piuă, cămașă tradițională, cu șipcă și guler cu mărgele, cioareci negri, adică pantaloni, și cizme negre de piele. În cap – căciulă de blană de miel.
Am vrut să vin și anul trecut, dar n-am avut cum, am avut alte treburi. E important să sărbătorim Unirea asta, chiar dacă e mai mică, fiindcă nu avem voie să uităm. Mai ales în aceste vremuri tulburi – crede Mihai Baltag.
„E important pentru tineri să afle ce-a fost mai demult… să ducă tradiția mai departe. Așa ne dorim noi, bătrânii…
Acum este pensionar, dar înainte de asta, a fost polițist timp de 31 de ani. A muncit în Hunedoara și Bistrița Bârgăului. „Au fost vremuri destul de grele. Nu era ușor nici atunci. Dar măcar era ordine și disciplină. La fiecare 5 ani făceam pregătire, la București ne adunam din toată țara, ne împrospătam cunoștințele. Am înțeles că acum nu se mai fac nici reciclări, nici pregătiri sau trageri…
Un mesaj pentru tinerii de acum? Tinerii să se uite spre trecut din când în când. Să încerce să-l aducă la realitate. Să nu-l lase să se piardă. Să nu dispară bogățiile din țară…!”, a concluzionat Mihai Baltag.