Cheltuielile de care se bat firmele din Bistrița par să fie tot mai greu de dus. Chiar la începutul lunii decembrie a anului trecut, Casa EMA și-a cerut reorganizarea judiciară, în încercarea de a ieși din impas.
În 3 decembrie, Geodensis Transcom, societatea care administrează complexul Casa EMA, și-a cerut reorganizarea judiciară la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Reorganizarea judiciară este procedura prin care societatea comercială încearcă să își achite datoriile și să-și continue activitatea economică, potrivit unui program de plată a creanțelor.
În spatele acestei decizii stau creșterile prețurilor din ultimii ani la utilități, gazul dublându-se, iar costurile cu apa fiind și ele foarte mari, facturile lunare ajungând chiar și la 15.000 de lei.
De asemenea, creșterea tuturor taxelor a împovărat mai mult conducerea complexului, care include bazin de înot, sală de fitness sau restaurant. Asta după pandemia de Covid, o perioadă cel puțin dificilă, în care Casa EMA a avut lacăt pe ușă aproape un an din cauza restricțiilor sanitare.
„Noi continuăm și sperăm să vină vremuri mai bune pentru a ieși din impas. Facem tot posibilul să oferim serviciile cu care s-au obișnuit oamenii, la o calitate cât mai ridicată. În pandemie, cât timp nu ne-a fost permis să funcționăm nu s-au aprobat reduceri la redevență. Am plătit toate taxele și impozitele întregi și pe durata ân care nu am putut funcționa. Am făcut o cerere și nu ne-a fost aprobată atunci. Singurul ajutor primit în pandemie a fost șomajul tehnic, să plătim 75% din salariile oamenilor. Nu am beneficiat de nimic, am cheltuit din banii noștri cheltuielile și reparațiile necesare. Am tot crescut prețurile în consecință și oamenii au înțeles, dar s-a dovedit că publicul nu poate să absoarbă o asemenea creștere de prețuri și au renunțat la serviciile de relaxare. Am avut în 2024, aproximativ aceleași venituri pe zona de piscină ca în 2019, în condițiile în care prețurile erau cam cu 30% mai mari”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, managerul Casa EMA, Mihai Oprea.
Potrivit acestuia, în 2025, prețurile la serviciile oferite nu cresc, deși cheltuielile sunt tot mai mari, tocmai pentru a stimula bistrițenii să meargă să se relaxeze și să facă sport la Casa EMA, locul unde sute, chiar mii de copii au învățat să înoate în ultimii ani.