Ionela Camelia Lazea, ambasador eTwinning și profesor pentru educație timpurie la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 din Bistrița, a obținut zilele trecute, premiul I la gala Premiilor Naționale eTwinning pentru anul 2024 la categoria „Utilizarea creativă a tehnologiei”. Evenimentul a avut loc în perioada 18 – 19 ianuarie, la București.
În cadrul Conferinței Naționale eTwinning din 18 – 19 ianuarie, ce a avut loc la București, s-au acordat premiile naționale eTwinning pentru anul 2024.
Profesoara Ionela Camelia Lazea, ambasador eTwinning, a reușit să obțină premiul I la categoria „Utilizarea creativă a tehnologiei” în cadrul proiectului eTwinning „Eco Team”, implementat la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Bistrița.
La eveniment, care a inclus și ateliere de formare și o expoziție cu produsele realizate în cadrul tuturor proiectelor finaliste, a participat și directorul grădiniței, Crina Clapou.
„Acest premiu reprezintă pentru mine recunoașterea activităților susținute alături de copiii de grupa mare B pe durata unui an întreg. Proiectul a fost unul foarte complex, care a însemnat realizarea unor activități diverse, elaborate, înregistrate și încărcate pe platforme diferite. Mă bucură foarte mult faptul că după 8 ani activitatea mea în cadrul unui proiect a fost recompensată din nou cu premiul I.
Am primit această distincție la categoria „Utilizarea creativă a tehnologiei”, la egalitate de puncte cu alt proiect implementat la o clasă de liceu dintr-un colegiu constănțean, iar acest lucru ne face să fim și mai mândri de reușita noastră. Personal, aceste reușite mă motivează să continui în aventura eTwinning”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Ionela Camelia Lazea.
Proiectul câștigător se numește „Eco Team” și a fost implementat în anul școlar 2023 – 2024 la grupa mare B Iepurașii.
„În proiectele eTwinning îmbinăm metode didactice tradiționale cu metode bazate pe mijloace IT, putem consolida sau evalua cunoștințele copiilor, într-o manieră atractivă și adaptabilă nevoilor noastre, a cadrelor didactice, cât mai ales a preșcolarilor. Scopul principal al proiectului a fost ca preșcolarii să devină conștienți de relația dintre om și mediul său natural și social, să devină conștienți de problemele din mediu, în general, și mediul lui înconjurător, în particular, și să devină activi pentru a contribui la efortul general de a găsi soluții pentru rezolvarea acestor probleme.
Prin derularea activităților ne-am dorit să formăm valori durabile și respect pentru planeta noastră. Proiectul a fost creat special pentru copii de nivel preșcolar și a reunit parteneri din 8 grădinițe din Grecia – țară fondatoare ( 8), Serbia – co-fondatoare (3), Bulgaria (2) și România (1). Pe parcursul proiectului, aproximativ 250 de preșcolari au lucrat împreună pentru realizarea mai multor activități colaborative”, ne-a mai spus aceasta.
Activitatea Ionelei Camelia Lazea în învățământ a început în 2009, iar pe platforma eTwinning în 2010.
„Pentru început am participat mai mult la cursuri de formare și webinarii și, treptat, am început să particip și la proiecte internaționale. În 2016 m-am bucurat de prima reușită: am obținut premiul I la categoria Învățământ preșcolar la prima ediție a Premiilor Naționale eTwinning din România. Proiectul câștigător s-a numit “Small Scientists discovering the sky” și fost foarte important pentru dezvoltarea mea profesională.
Din 2018, am devenit și ambasador eTwinning și particip cu mare drag alături de colegele ambasadoare din țară la întâlniri periodice în care aflăm noutăți, pregătim materiale, susținem cursuri, sprijinim activitatea Agenției Naționale eTwinning România și ajutăm eTwinnerii începători în derularea proiectelor”, a mai completat aceasta.
Grădinița cu Program Prelungit nr. 3 Bistrița a obținut titlul de Școală eTwinning de 3 ori până în prezent, în anii școlari 2018-2019, 2020-2021 și 2024-2025.
„La fel ne putem mândri că suntem și singurii deținători din oraș (cred că și din județ) ai titlului de Școală Code Week 2024 – 2026, premiu care recunoaște implicarea activă în activitățile organizate în cadrul Săptămânii Europene de Programare Code Week, o inițiativă europeană care promovează educația în domeniul programării și al abilităților digitale.
Momentan, tocmai am încheiat un alt proiect de mai mare anvergură, în care au participat și toate colegele din unitate și în care am încercat să îmbinăm activități de programare și tema de studiu anuală eTwinning pentru 2025 și anume cetățenia europeană”, ne-a mai spus profesoara.