Desene ale unor artiști din Franța, Germania, Italia și România – dar și desene de colecție, precum cel realizat de Corneliu Baba inspirat de Leonardo – sau desenele unor copii și artiști anonimi – vă așteaptă de astăzi, în Galeria Rod de pe strada General Grigore Bălan.
Galeria ROD de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud a inaugurat ieri expoziția Ce este desenul?. Protagoniști sunt artiști din România, precum Corneliu Baba, Ion Barbu, Dan Perjovski, Marcel Lupșe, Alexandru Gavrilaș, Maxim Dumitaș, Radu Hangan, Paul Târziu sau Marian Coman. Pe simeze expun însă și artiști din Italia, Germania sau Franța.
„Am început în forță acest nou an cultural, anul care îi este dedicat poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 175 de ani. Nu întâmplător, în 2010, Parlamentul României a hotărât ca ziua de naștere a poetului să fie declarată prin lege Ziua Culturii Naționale.
Mă bucur că începem sărbătorirea acestei zile importante cu vernisajul acestei expoziții. Galeria Rod găzduiește azi peste 40 de lucrări inedite extrem de valoroase.
Îi mulțumesc lui Eugen Alupopanu pentru efortul de a organiza această expoziție într-un timp record”, a precizat în deschidere Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură.
Eugen Alupopanu a povestit celor prezenți că întrebarea Ce este desenul l-a urmărit încă din facultate. „Nu cred că am epuizat întrebarea Ce este desenul? Dar măcar încercăm să găsim o soluție, o variantă… Ce mă bucură în expoziția de față este că avem expus un desen de Corneliu Baba, dar și un desen semnat de Dan Hatmanu – elevul lui Corneliu Baba.
Avem și lucrările a doi elevi de-ai lui Dan Hatmanu – Mihai Tarași și Dan Perjovschi – dar un desen de-al meu, care am fost elev al lui Mihai Tarași, și un desen de-al fiului meu… Sunt așadar cinci generații care se leagă între ele de o poveste frumoasă.
Desenul este cel mai intim și mai sincer demers. De aceea îl practică atât de intens și copiii… Este cel mai la îndemână, dar și cel mai complex, în același timp. Într-o formă sau alta, fiecare lucrare încearcă să decodifice mijloacele de expresie”, a precizat Eugen Alupopanu.
Istoricul de artă Vasile Duda a vorbit despre diversitatea expoziției, subliniind că este vorba despre desene ale unor pictori, sculptori sau graficieni.
„Cred că în fiecare din aceste desene – ca într-o carte de vizită – descoperim amprenta artistului, preocupările lui inițiale care vin cumva înainte de finalizarea unei alte lucrări de mari dimensiuni…
Dacă tot vorbim de Ziua Națională a Culturii și ne gândim la Eminescu, constatăm că scrierea / scrisul a lăsat o amprentă în toate artele. Și desenul este într-un fel sau altul o scriere. Fiecare dintre aceste desene sunt schițe pe baza cărora s-a creat opera de mare calitate a artiștilor. Desenul se așează așadar la baza artelor vizuale, este o formă de cunoaștere și de învățare…”
Vasile Duda s-a referit și la „peisajele și texturile din jur pe care le regăsim în câte o schiță. Acestea nu sunt altceva decât ferestre care se deschid spre un univers pe care artistul încearcă să-l fixeze pentru noi… Dincolo de raportarea la figurativ, desenul reprezintă și o schițare a ideilor. Ajungem astfel și în zona abstractă, la ritmicitatea unor linii, suprafețe și perspective, ale unor goluri și plinuri pe care le regăsim în această expoziție”, a mai spus Vasile Duda.