Secția de recuperare medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, care funcționează în fostul hotel Krone, urmează să fie și ea modernizată. Investiția costă 44 de milioane de lei, fără TVA, potrivit memoriului tehnic depus la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.
Fostul Hotel Krone, clădirea unde funcționează de câțiva ani Secția Recuperare Medicală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița urmează să fie modernizată. Proiectul depus la Agenția pentru Protecția Mediului prevede consolidarea structurală a întregului imobil, dar și înlocuirea acoperișului cu unul de tip terasă semi-circulabilă cu sistem de panouri fotovoltaice.
De asemenea, va fi extinsă și clădirea cu o nouă structură din cadre de beton cu o amprentă la sol de 264 de mp și un regim de înălțime de P+4E, unde vor fi amenajate spații pentru recepția și internarea pacienților sau spații de proceduri specifice pentru tratamente.
Proiectul pune accent pe economie, optându-se pentru o anvelopare a clădirii cu vată minerală, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu ferestre cu geam triplu, dotate cu sistem de jaluzele cu acționare electrică, implementarea unui sistem de fațadă ventilată care va crește eficiența și confortul termic al clădirii, dar și pompe de căldură și o instalație de recuperare de căldură și alta de recirculare a apei calde, pentru eficientizarea consumului de apă.
Saloanele vor avea toate băi și sistem de apelare medicală. Pereții vor avea un material antibacterian , iar pardoselile vor avea un finisaj special cu un grad de rezistență ridicat la zgârieturi. Clădirea va fi dotată cu sisteme de supraveghere video și control acces.
Vor fi reconfigurate și locurile de parcare și amenajările exterioare, fiind amenajate și spații de recreere pentru pacienți.
„Identificarea punctuală a deficiențelor care au generat necesitatea modernizării și extinderii secției de recuperare medicală: saloane neconforme din punct de vedere al standardelor medicale actuale; lipsa diferite spații anexe și spații cu activități medicale speciale și cu caracter specific; fluguri de circulație neconforme, atât din punct de vedere sanitar, al siguranței în exploatare, cât și din punct de vedere al protocoalelor administrative interne; neconformități și neîndepliniri ale măsurilor de securitate la incendiu, instalații electrice, sanitare și termice neconforme; lipsa unei infrastructuri de digitalizare și a sistemelor de curenți slabi necesare pentru sistemele de automatizare necesare bunei funcționări a unei unități cu specific medical”, se mai arată în proiect.
Se pare că Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița se bazează pe fonduri din PNRR pentru materializarea proiectului.
Foto: Arhivă