Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a făcut publice mai multe detalii despre centrul regional de tratare a dependenților de droguri de la Bistrița. Acesta va avea 24 de locuri și va fi dotat cu terenuri de sport, bazin de înot, parc de relaxare, săli de clasă și de terapie.
Astăzi, pe masa consilierilor locali va fi din nou centrul regional de tratare a adicțiilor la minori, respins săptămâna trecută din cauza abținerii consilierilor PNL și a votului împotriva a consilierului AUR Rodica Dobraniș.
„Fac un apel către toții consilierii locali, indiferent de apartenența politică, să sprijine acest proiect de o impostanță semnificativă pentru comunitate”, a fost apelul președintelui Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos:
Cum va arăta centrul pentru tratarea adicțiilor
Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a făcut publice mai multe detalii despre centrul care urmează să fie amenajat la Bistrița. Acesta va funcționa în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, ca și compartiment în cadrul secției de Psihiatrie.
Va avea 24 de locuri, iar pacienții internați vor fi încadrați într-un program cu activități specifice recuperării (supraveghere medicală și tratament specific, educație, sport, terapie prin muncă, socializare), program întocmit de către o echipă de spcialiști din cadrul Ministerului Sănătății.
„Personalul care va deservi centrul este format din personal medical (medici, psihologi, asistenți medicali, personal auxiliar), dar și profesori și orice altă categorie profesională de care este nevoie conform programului de reabilitare. Proiectul a fost gândit pornind de la un concept de centre de tratare a adicțiilor construite în țările sandinave (va fi un fel de spital – pensiune și nicidecum un spital penitenciar), pacienții urmând a fi internați benevol, cu acceptul părinților, pe o perioadă mai lungă de timp și vor avea acces la o serie de facilități construite în cadrul centrului”, mai precizează președintele CJ, Radu Moldovan.
Camerele vor avea 1,2 sau 3 paturi cu grup sanitar propriu, dotat cu obiecte sanitare antivandalism. Va fi amenajată o seră pentru plantarea legumelor, care vor fi consumate în bucătăria proprie, cabinete de consultații, sală de fizioterapie, bucătărie sau sală de mese.
Va exista o sală de cursuri, unde cei internați urmează să continue școala, laborator informatică, ateliere pentru reconversie profesională, sală de terapi de grup, săli pentru meloterapie și minicinema, sală de sport multifuncțională, teren de sport multifuncțional, bazin de înot sau parc de relaxare.
Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au cerut să fie identificată o zonă relativ retrasă, în apropierea pădurii, care să aibă acces la infrastructura rutieră și utilități și să fie relativ aproape de spital.