Au parcurs aproape 400 de kilometri în plină iarnă, pentru a ajunge la Bistrița, la Festivalul Jumărilor. Au dăruit celor prezenți la festival toate bunătățile cu care au venit: cârnați afumați, cozonaci, pastă de jumări și o simbolică pâine de casă tradițională. „Strălucește Bistrița, asta ne-a plăcut cel mai mult”…
Oaspeți de seamă, astăzi, la Festivalul Jumărilor din Bistrița. În centrul vechi al orașului au fost prezenți și câțiva din voluntarii Asociației „Mihai Purdi” Otlaca-Pustă (județul Békés, Ungaria).
„Am venit cu mare bucurie de la aproape 400 de kilometri, din Ungaria, când am auzit că la Bistrița se organizează un asemenea eveniment. S-a organizat și la noi în comunitate timp de vreo 10 ani un festival al jumărilor. Se tăiau câte 15 porci, se preparau toate jumările și se prăjeau acolo.
Într-un an, s-a doborât și un record Guiness. Am intrat cum ar veni în Cartea Recordurilor cu jumările prăjite într-un ceaun de câteva sute de kilograme. Din păcate, acum nu se mai organizează. De aceea ne-am bucurat foarte mult când am auzit că organizați la Bistrița un Festival al Jumărilor… Ne-am adus aminte cât de frumoasă era atmosfera la festival”, ne-a povestit președinta Asociației „Mihai Purdi”, Eva Andrásné Karancsi.
Este vorba despre o asociație culturală romăno-maghiară din satul Otlaca-Pustă, județul Békés.
„Colaborăm cu trei asociații din România, una din Petrova, una din Bistrița și cu asociația Virginiei Linul din Salva. Deci venim aproape în fiecare an să ne vizităm prietenii. Când nu ajungem noi în România, vin ei la noi… Am ajuns și la Festivalul Usturoiului, în anii trecuți. Ne simțim extraordinar alături de prietenii din Bistrița-Năsăud”, a explicat Eva Andrásné Karancsi.
„Am cumpărat toate ingredientele prin asociație, din Békéscsaba. Și acolo se organizează în fiecare an un festival al cârnaților la care participă aproape 20.000 de persoane din toate colțurile lumii. Voluntarii noștri au gătit apoi toate preparatele, au afumat cârnațul și l-au prăjit azi, ca să fie proaspăt pentru prietenii noștri din Bistrița. Există acolo o tradiție de mai bine de 100 de ani în prepararea cârnațului…
Ne-a tot întrebat lumea astăzi, toată ziua – cât costă una sau alta. Dar fiind o asociație culturală, noi nu vindem nimic. Facem totul cadou.
Am adus și o pâine de 6 kilograme, pe care o legăm simbolic cu un tricolor românesc și unul maghiar. Este un fel de simbol al prieteniei noastre – dincolo de granițe, dincolo de politică. La sfârșit, când se termină toate bunătățile, tăiem pâine în felii mai groase și o împărțim prietenilor care trec pe aici.
Am avut cârnaț afumat, dar și un sortiment de cârnaț mai gros. Am avut un platou foarte frumos cu pastă de jumări, din care lumea s-a tot servit.
Ce ne-a plăcut cel mai mult la Festivalul Jumărilor…?
Că strălucește Bistrița. Asta ne-a plăcut cel mai mult. Așa te ajută și Dumnezeu: dacă ești om bun și știi să vezi frumusețea din jur, dintr-o dată te simți foarte bine…”, ne-a mărturisit Eva Andrásné Karancsi.
„Așa te ajută și Dumnezeu: dacă ești om bun și știi să vezi frumusețea din jur, dintr-o dată te simți foarte bine…”, ”
ADEVĂRAT!!
Crăciun fericit și mulțumim
oameni lor darnici!
🤗🤗⛄❄️⛄💫💫