Marius Gălan, cunoscut drept „regele grătarelor” și pasionat de gastronomie de la o vârstă fragedă, participă la Festivalul Jumărilor de pe pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița. Cu preparate autentice și produse provenite în mare parte din ferma proprie, acesta promovează calitatea și colaborarea cu producătorii locali.
Pe Marius Gălan, figura emblematică a gastronomiei din Bistrița și fondatorul punctului gastronomic local „Finca Galan”, l-am găsit robotind în jurul grătarelor. „Am adus de toate, ca să fie pentru toate gusturile – jumări, cârnați de casă, mici, dovlecei, ardei, caș, pâine de casă, tobă, urechi…”
Gastronomie autentică, din propria fermă
Produsele pe care Marius Gălan le pregătește au la bază ingrediente naturale, majoritatea provenind din propria fermă. „Carnea este 90% din producție proprie. Avem fermă de vaci, de porci, de oi.”
Preparatul său special la Festivalul Jumărilor: Garnița.
„Garnița este făcută doar din ceafă, cotlet, costiță și cârnaț. Se prepară mai greu și e mult de lucru. Carnea este trecută prin mai multe procese, până a se putea numi într-adevăr ‘garniță’”, explică acesta.
Un alt aspect care îl definește pe Marius Gălan este implicarea sa activă în sprijinirea micilor producători locali, contribuind la dezvoltarea afacerilor acestora: „Încerc să colaborez și cu producători locali. De exemplu, pentru caș, colaborez cu cineva din Ruștior care face caș doar pentru noi.
Pentru pâine colaborez cu o familie mai puțin înstărită din Herina, pe care îi ajutăm să facă bani, iar pentru saramură, cu cineva din Mintiu. Mă bucur că au înțeles că vrem calitate.”
Pe lângă participarea la festivaluri și evenimente locale, Marius Gălan este fondatorul „Finca Galan”, un punct gastronomic local situat într-un cartier al Bistriței.
Inspirat de limba spaniolă, numele face trimitere la afacerea sa cu vinuri și șampanie din Spania, dar și la legătura cu autenticitatea și calitatea.