Consiliul Local a respins, în cadrul ședinței ordinare de ieri, acordul de principiu cerut de Consiliul Județean pentru terenul unde urma să fie construit unicul centru de tratare a adicțiilor pentru tineri din Transilvania. Cei care s-au opus prin abțineri au fost consilierii PNL, în timp ce consilierul AUR Rodica Dobraniș a votat împotriva acestui proiect.
Bistrița va găzdui singurul centrul de tratare a adicțiilor pentru tineri din Transilvania. Finanțarea pentru acest centru unde ar urma să fie tratați și reabilitați toți tinerii și minorii din regiune care au probleme cu drogurile este deja asigurată.
Cei care au pus bețe în roate acestui proiect sunt consilierii locali PNL, care, în cadrul ședinței locale de ieri nu și-au dat votul pentru acordul de principiu cerut de Consiliul Județean pentru terenul unde ar urma să fie amenajat acest centru. Li s-a alăturat și consilierul AUR Rodica Dobraniș, singura care a votat împotriva acestui proiect.
Consilierii locali care s-au abținut de la vot și din cauza cărora nu s-a dat acordul de principiu sunt: fostul primar Ioan Turc, fostul viceprimar Sorin Hangan, Florin Urâte, Tudor Filip, Doina Macarie, Mărioara Seica Gaga, Ionel Ruști și Ștefan Cicioc.
Locația aleasă pentru centrul de adicții este situată în Unirea, în vecinătatea parcului dendrologic și a TeraPlast Arena. Aceasta avea acces la utilități, era oarecum izolată de agitația orașului și beneficia de spațiu verde – fiind astfel îndeplinite toate condițiile cerute de Ministerul Sănătății, care finanțează investiția. În aceste condiții, se pare, există riscul pierderii finanțării, dacă municipalitatea nu-și dă acordul de principiu pentru o locație unde să fie construit centrul.
„Este lăudabilă inițiativa și proiectul, doar că avem o problemă cu ceea ce înseamnă locația. Considerăm că nu este oportun. În condițiile în care în vecinătate există un parc de recreere, există arena sportivă, acele terenuri de sport, acest centru pentru persoane cu adicții ar trebui să fie într-o zonă mai izolată. Se poate identifica un alt teren unde să poată fi construit”, a precizat consilierul local Filip Tudor.
Președintele de ședință, social-democratul Alexandru Bria a numit această respingere a acordului „un moment trist al activității Consiliului Local”.
„Nu vreau să facă o propunere, dar distanța este suficient de mare față de celelalte obiective și cred că ar trebui să o lăsăm să se întâmple, cu toată dragostea. Dacă nu suntem de acord că trebuie să se facă centre de tratare a adicțiilor, nu știu cu ce mai putem fi de acord”, a mai spus Alexandru Bria.
Consilierii locali s-au opus și amenajării unei parcări pentru viitorul stadion din Unirea
În cadrul aceleiași ședințe de Consiliu Local, liberalii s-au opus și amenajării unei parcări pentru viitorul stadion din Unirea. A fost vorba tot de un acord de principiu pentru utilizarea unui teren unde nu se poate construi aproape nimic, întrucât este pe culoarul de zbor.
„Solicitarea venită din partea Consiliului Județean pentru acordul de principiu pentru acest teren este chiar pentru construirea unei parcări, pentru că se are în vedere construirea stadionului cu 12.000 de locuri în Wonderland, iar acest teren este pe culoarul de zbor cu restricții și nu se poate construi nimic pe el. Singurul lucru care se poate face e ceva la sol. E pe direcția liniei de zbor de pe aerodrom. Este mai mult decât oportun ca acest loc să fie utilizat astfel”, a explicat primarul Gabriel Lazany.
Într-o intervenție, fostul primar Ioan Turc a precizat că se va abține de la vot, întrucât nu este de acord cu înstrăinarea patrimoniului municipiului Bistrița:
„Știu cât de greu identifici o suprafață de teren în municipiul Bistrița care să aparțină Primăriei. Din păcate stăm prost și cu suprafețele construibile proprietate privată. Adică și dacă îți propui să cumperi nu prea ai ce cumpăra. Din principiu nu sunt de acord cu sărăcirea orașului prin cedări de terenuri către o altă entitate. Există situații în care, cu rațiuni superioare, ne pot convinge să facem acest lucru, dar nu cred că suntem într-o asemenea situație. Eu țin să vă sensibilizez cu privire la acest aspect. Orașul nu are terenuri, orașul este foarte foarte sărac în terenuri. Mă voi abține cu privire la acest punct de pe ordinea de zi. Vă rog să fim atenți cu patrimoniul municipiului”, a spus consilierul Ioan Turc.
Culmea, pe ultima sută de metri, înainte să își încheie mandatul, fostul primar Ioan Turc a dat dispoziție ca zeci de spații din centrul istoric și nu numai deținute de Primăria Bistrița să fie scoase la vânzare…