Peste 10.000 de tone de nămol provenite de la staţia de epurare Aquabis au fost folosite pentru fertilizarea terenurilor din Bistrița-Năsăud în ultimii 11 ani, a declarat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman.
„APM Bistrița-Năsăud a emis în cursul anului 2024 Permis de aplicare a nămolului provenit de la stația de epurare SC Aquabis SA Bistrița, în acest mod fiind deviată de la depozitare o cantitate de 4636,9 tone nămol uscat”, a explicat Sever Roman în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.
Nămolul poate fi transportat şi împrăştiat cu utilaje specifice doar pe terenurile agricole unde este permisă aplicarea acestuia, pe parcursul unui an de zile şi doar în perioadele în care se permit astfel de practici, cu obligativitatea încorporării imediate în sol.
„APM Bistrița-Năsăud a emis în total un număr de 11 permise de aplicare a nămolului pentru SC Aquabis SA pentru perioada 2013 – 2024, fiind transportate 10309,9 tone nămol uscat pe suprafețe agricole din extravilanul comunelor Budacu de Jos, Galaţii Bistriţei, Nuşeni, Nimigea, Tonciu, Budacu de Sus și zona Rid CETATE SCPP, Șintereag, extravilanul Municipiului Bistrița, însumând o suprafaţă de 208,44 ha”, a mai precizat acesta.
Restul nămolului este deversat în râul Bistrița Ardeleana sufocând populația de pești rămasă.Cateva specii au ajuns la extincție sau in pragul ei.
Miliarde de tone de nămol sunt deversate zilnic in râul bistrita…oricum Ministerul de mediu se face ca ploua