7 persoane care au făcut cinste zonei și chiar țării vor primi titlul de cetățean de onoare al județului. Printre ei se numără Liviu Petrina, care a făcut posibilă studierea limbii japoneze în România sau Paraschiva Borș, campioană mondială la atletism.
Consiliul Județean a votat în ședința de astăzi cele 7 propuneri pentru titlul de cetățean de onoare al județului. Printre cei 7 se numără Călin Daniel Oniță, directorul general al RCB Electro 97 și Francisc Vasile Kontra, director comercial al RCB Electro și fondatorul clubului Grand Slam Tennis Club Bistrița.
Cetățean de onoare va fi și Marian Cristurean, cu o carieră militară de peste 40 de ani, din care 20 la Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Din 2020, acesta este și comandant al Centrului Național de Instruire Întrunită „GETICA”.
Titlul de cetățean de onoare îl va primi și Elena Kuji Buteică, pentru un parcurs educațional de excepție, realizat la universități internaționale de prestigiu: Universitatea Sorbona din Paris, Universita degli Studi di Modena e Reggio Emilia din Modena și Universitatea Internațională din Monaco, unde a absolvit masteratul ca șefă de promoție, fiind felicitată de Prințul Albert II de Monaco.
A fost specialist de marketing la brandul global Paul Smith și mai apoi a dezvoltat o firmă de servicii și consultanță dedicată sprijinirii dezvoltării entităților care activează în domeniul modei, a comunităților și culturii. A lansat un brand românesc și este director cultural din 2022 la Casa Vintilă Brătianu, o casă de patrimoniu ce se vrea a fi un centru cultural privat. Mai multe despre Elena Kuji Buteică puteți citi AICI.
Liviu Petrina va primi și el titlul de cetățean de onoare. Acesta a fondat prima facultate de Creștinism și Știință din România, la Năsăud și este unul dintre puținii specialiști de limbă și civilizație chineză, pe care le-a studiat la Tokyo. A deschis primul curs de limbă și civilizație japoneză într-o universitate românească, în 1969. A publicat primul manual de limba japoneză. De asemenea, în decembrie 1989 a fondat primul partid creștin-democrat din România post-comunistă -PNȚCD.
Multipla campioană națională, balcanică, europeană și mondială la probe de alergare montană, semimaraton, cros și probe pe pistă la categoria Masters, Paraschiva Borș va primi și ea titlul de cetățean de onoare. Aceasta deține și 5 recorduri naționale și este și cadru didactic. Mai multe detalii despre Paraschiva Borș puteți citi AICI.
Pe lista de cetățeni de onoare îl vom avea și pe Ioan Pagu, care a întemeiat 9 coruri mixte, peste 35 de orchestre în 21 de județe din țară și mai multe țări din Europa.
A pus bazele orchestrei AMIUNA în 2009, inițial județeană, formată din 450 de instrumentiști, care s-a mărit numărând 850 de instrumentiști, fiind cea mai mare ochestră din țară. A scris 5 volume de partituri, cu peste 1000 de compoziții.
Povestea lui Ioan Pagu o puteți citi mai jos: