Momente emoționante, ieri, la Palatul Culturii, unde studentele UMFST G.E Palade s-au îmbrăcat în costume populare din Budac, Spermezeu, Valea Șieului sau Valea Someșului. Unele dintre piese au peste 100 de ani și o impresionantă poveste de viață în spate:
Studenții UMFST Extensia Bistrița au demonstrat ieri, cu prilejul sărbătorii din școală, că se pregătesc nu doar să devină specialiști în îngrijiri și sănătate – ci și implicați în comunitate și foarte talentați.
În colaborare cu elevii Liceului de Arte „Corneliu Baba”, aceștia au organizat expoziția Vita Studentis, în sediul de pe Albert Berger Nr 4.
Tot la inițiativa studenților, la Zilele UMFST Extensia Bistrița a avut loc și o paradă a costumelor populare.
O studentă a venit îmbrăcată într-un costum popular din Șieuț. „Este un model tradițional de costum unic în țară. A fost cusut de o mătușă a bunicului său, în 1921”, a explicat as. univ. drd Heidrun Adumitrăchioaei, coordonatorul evenimentelor.
Aplaudat a fost și costumul cusut cu mărgele și paiete acum o jumătate de veac, în Spermezeu.
Studentele au etalat cu mândrie și costume din Mureș sau Vatra Dornei, cusute de străbunicele lor, unele piese având o vechime de peste 100 de ani.
Zilele UMFST Extensia Bistrița continuă astăzi și mâine, iar as. univ. drd Heidrun Adumitrăchioaei a îndemnat publicul prezent să facă mici donații. La sfârșitul lunii octombrie, studenții alături de profesoara lor ne ofereau o adevărată lecție de empatie:
Acum tinerii și profesoara lor își doresc să meargă la colindat la bunicii din Cușma, Târlișua și Maieru. Își doresc, totodată, să le ofere și câteva mici cadouri, de Crăciun.
Este motivul pentru care tinerii au amplasat urne la intrarea în spațiile de desfășurare a Zilelor UMFST Extensia Bistrița. Studenții speră să adune fonduri pentru cadourile bunicilor din centrele Filantropia.
„Ne face o deosebită plăcere să fim într-o sală atât de frumoasă, într-un eveniment cu totul deosebit care vestește că în Bistrița, viitorul medical este garantat. Muzica are o legătură profundă cu medicina și sănătatea. În mod special muzica clasică.
Muzica clasică este o adevărată terapie pentru corpul uman. S-a demonstrat de-a lungul timpului că muzica clasică corect interpretată produce vindecare corpului uman”, a precizat președintele orchestrei.
Din orchestra UMFST fac parte studenți din cele șapte facultăți ale universității, dar și colaboratori studenți de la Colegiul Național de Arte din Târgu Mureș și nu numai.
Dr Cosmin Nicolescu, directorul Extensiei Bistrița a UMFST a subliniat că în Bistrița există o comunitate academică locală. „Marea noastră dorință este să dezvoltăm această comunitate pe plan local. Zilele UMFST reprezintă practic și celebrarea acestei comunități academice.
Spitalul Clinic Bistrița va rămâne un partener de nădejde în tot ce înseamnă domeniu medical educațional – a remarcat Paul Szekely, managerul spitalului, ieri seară, la Zilele UMFST Bistrița.
„Colaborarea între Spitalul Clinic, Consiliul Județean și UMFST nu este un protocol de fațadă. Este o legătură f strânsă care are un scop comun. Acela de a oferi comunității noastre o îngrijire medicală de calitate. Felicitări cadrelor medicale implicate în formarea acestor tineri ca viitori specialiști în domeniul medical. Îi felicit și pe studenți, pentru angajamentul, disponibilitatea și dorința de a învăța pentru a fi mai buni”, a transmis Paul Szzekely.