-0.5 C
Bistrița
marți, noiembrie 26, 2024

BISTRIȚA: „Omagiu The Beatles”, concert de colinde și o expoziție specială, la Casa Argintarului din Bistrița

Pus la punct împreună cu Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, concertul oferit de elevii și profesorii Liceului de muzică „Tudor Jarda” aduce un omagiu ccelor mai frumoase melodii Beatles.

Evenimentul are loc mâine, 27 noiembrie, de la ora 19, la Centrul Cultural Dacia.

Profesori coordonatori: Răzvan Vasile, Ovidiu Patrașciuc, Matilda Onț, Mircea Borzoș-Farcaș, Cristian Lepădatu, Cristian Conț.

Elevii implicați în concert: Artudean Maya și Diana Corovca (vioară), Sonia pop și Ioana Tălpaș (clarinet), Denisa Vincze (flaut), Lucas Salanță (pian), Adela Ursa și Larisa Buzilă-Grigoraș (artă vocală).

Tot miercuri 27 noiembrie 2024, de la ora 17.00, are loc vernisajul expoziției de fotografie „ARTA ÎN MUZEU”. Protagonist este artistul SEVER MOLDOVAN, care expune la Casa Argintarului de pe Strada Dornei. 

Expoziția este un periplu fotografic prin muzee și galerii de artã din Romȃnia și Europa.

Aveți ocazia să admirați Muzeul National de Artã Contemporanã al Romȃniei (București) Atelierul lui Brȃncuși din Paris; Muzeul Louvre din Paris; Muzeul d’Orsay din Paris; Muzeul Rodin din Paris; Muzeul Orangerie din Paris; Muzeul Armatei din Paris; Galeria Naționalã din Londra; Muzeul Victoria și Albert din Londra; Muzeul Național Regina Sofia din Madrid; Muzeul National Thyssen-Bornemisza din Madrid; Muzeul Sorolla din Madrid; Palatul Regal din Madrid; Palatul Peterhof din Sankt Petersburg; Muzeul Ermitaje din Sankt Petersburg; Galeria Tretiakov din Moscova.

Inedita expoziție se concentrează în jurul conceptului de muzeu și a motivelor pentru care merită sã vizităm muzeele.

Muzeul este o invenţie relativ târzie. Proiectul muzeal, orientat către colectivitate, a fost precedat vreme îndelungată de colecţia privată, „cabinetul de amator” sau „camera de curiozităţi”.

Din aceste entităţi pre-muzeale, treptat, de-a lungul secolelor XVI-XVII, se cristalizează instituţia muzeală. Muzeele îi încurajează pe copii să compare și să analizeze ceea ce văd, aud, ating și experimentează în jurul lor. Un muzeu de artă, de exemplu, îi va ajuta să își dezvolte simțul critic în raport cu stilurile, tehnicile și subiectele artistice abordate în anumite perioade sau de diverși artiști.

Muzeele le oferă vizitatorilor posibilitatea abordării diverselor forme de artă prin expunerea celor mai reprezentative exponate din toate perioadele.

Aceasta este una dintre responsabilitățile de bază ale unui muzeu: să îi educe pe oamenii și să le faciliteze interacțiunea în mod real cu produsele anumitor generații din diverse etape de evoluție a umanității”, notează organizatorii. 

Sever Moldovan (născut la Telciu), a absolvit Liceul de Arte plastice – Romul Ladea din Cluj-Napoca în 1977. După absolvirea Facultății de Construcții Cluj-Napoca în 1983, a urmat Cursurile Academiei de Arte Vizuale și Design Cluj-Napoca. Și-a completat studiile universitare la Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, absolvind cursurile postuniversitare de specializare în Reabilitarea Monumentelor Istorice.

Pasiunea permanentă și exercițiul continuu în domeniul artelor frumoase îmbinate cu profesia de zi cu zi în domeniul tehnic–ingineresc, îi oferă lui Sever Moldovan posibilități multiple de exprimare în artele plastice vizuale, artă plastică si fotografie. Faptul este dovedit prin multiplele prezente artistice pe simezele galeriilor de artă.

Are un bogat palmares artistic: expoziții personale în Bistrița, Cluj Napoca, Alba Iulia, Botosani, Iași și Satu Mare, dar și participări la expoziții de grup, simpozioane și bienale de artă plastică în Bistrita, București, Iași, Alba Iulia, Satu Mare, Hunedoara, Târgoviște, Tulcea, Piatra Neamt, Petroșani, Târgu Jiu, Besançon și Ornans-Franța, etc.

A participat în tabere de creație la Colibița-Bistrița, Cincis-Hunedoara, Abrud-Alba, Pitesti-Arges, Ornans- Franța, etc.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Interjudețeana Cluj/Bistrița, din 2015.

A fost nominalizat și a primit premii sau distincții la concursuri sau bienale de artă în România. În anul 2016, 2019 si 2022, devine laureat al Premiului municipiului Bistrița – secțiunea cultură.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele. La Materom Skoda ai parte de reduceri speciale valabile până în 31 decembrie!

Se fac angajări la Cabinet Psiholog-Psihoterapeut Rozalia Şutea, MasterFoam, RCB Electro și Delice Pan

Cabinet Psiholog-Psihoterapeut Rozalia Şutea își mărește echipa. Se oferă pregătire și suport complet pentru dezvoltarea în lucrul cu copiii neurotipici. Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...