Există un pericol real să avem în parlament în proporție de aproape 40% o forță care consideră că legionarii și Garda de Fier au fost un lucru bun pentru România. O forță care consideră că Holocaustul nu a existat sau că trebuie să ne îndepărtăm de NATO sau Uniunea Europeană – a avertizat astăzi Kelemen Hunor, președintele UDMR, la Bistrița.
Într-o conferință de presă, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a vorbit, între altele, și despre rezultatele neașteptate ale scrutinului de ieri.
„Eu am propus un singur lucru în această campanie, știind că nu am nimic de pierdut. Nu sunt un om naiv, sunt în politică de mulți ani. Cunosc foarte bine societatea românească. 2024 nu este anul în care această societate să-și depășească prejudecățile.
Am avut intenția de a arăta care sunt problemele reale ale României și ce soluții se pot da la aceste probleme extrem de arzătoare.
De ce sunt oamenii nemulțumiți de clasa politică ? De ce sunt furioși și dornici de răzbunare? Am vorbit despre aceste probleme în toată campania mea. Am propus, totodată și soluții care rămân în programul nostru. Sunt soluții pragmatice care pot fi puse în aplicare. Nu sunt soluții mistificate și nici vise”, a precizat Kelemen Hunor la Bistrița.
Președintele UDMR a remarcat că românii nu se confruntă cu prejudecata de a alege o femeie în funcția de președinte. Atâta vreme cât Elena Lasconi a ajuns în turul II, nu se poate vorbi de o prejudecată referitoare la gen, a afirmat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor consideră că „în turul II al alegerilor prezidențiale nu vom mai avea o luptă ideologică – între dreapta sau stânga.
Au fost semnale referitoare la un asemenea rezultat. Nu de o săptămână sau două, ci cu mult înainte. E o chestiune de ani de zile. Călin Georgescu nu a apărut de trei săptămâni în fața opiniei publice. I-a surprins poate doar pe cei închiși în bulele lor care credeau că aceea este realitatea. Au rămas surprinși.
Dar în 2020, și eu și Vasile Dâncu am spus că va fi o surpriză la alegerile parlamentare de atunci. Am avertizat că AUR va intra în parlament. Toți au spus că vorbim prostii. Dar AUR a intrat cu 10%. Dacă ieși din bula ta și vorbești cu oamenii, îți dai seama că există și o altă lume. Dacă vrei să înțelegi, stai de vorbă cu oamenii și atunci nu te va surprinde foarte puternic un asemenea rezultat. Mă așteptam să obțină un rezultat bun, dar nu credeam totuși că Georgescu va ajunge pe primul loc.
Sigur că este vorba de un vot de protest și de sancțiune împotriva celor care au guvernat în ultimul an și jumătate.
Trebuie să înțelegem de ce au votat oamenii astfel. Cei care au votat Georgescu și AUR nu sunt toți extremiști. A fost și un vot de blam”, a mai precizat Kelemen Hunor.
Președintele UDMR a admis că partidul pe care îl coordonează se pregătește cu toate forțele de alegerile parlamentare.
„Am rugămintea să mobilizăm electoratul într-un număr cât mai mare. Va fi nevoie de prezența fiecărui om la vot. Va fi nevoie de forța tuturor formațiunilor democratice care vor să continue drumul european al țării.
Ambele partide aflate la guvernare în ultimul an și jumătate au comis erori care au contribuit la rezultatul scrutinului de ieri”, a mai precizat Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor a vorbit și despre cele două partide aflate la guvernare, PSD și PNL, care au împins în alegeri doi candidați. Aceștia nu ar fi putut intra amândoi în cel de-al doilea tur de scrutin – a comentat Kelemen Hunor la Bistrița. „Probabilitatea să nu intre niciunul în al doilea tur a fost mare. Au fost foarte multe chestiuni greșite. Să spui că oamenii o duc bine, să arăți statistici și să nu realizezi că nu o duc bine cu adevărat bine, înseamnă că nu ții cont de realitate…
În 2023, când eu am propus să facem alegeri anticipate, nu au fost de acord colegii de coaliție. Eu am propus să luăm presiunea de pe 2024 având măcar o instituție stabilă: Parlamentul și Guvernul. Ar fi fost o marjă mare să fie stabilit un singur candidat la prezidențiale fără presiunea parlamentară și guvernamentală. Au refuzat, pentru că vom crea instabilitate. PSD la început a acceptat, apoi s-a răzgândit. De atunci tot instabilitate am avut. Iar acum avem haos.
Se știa că 2024 va fi un an extrem de greu, politic și economic. Cu alegeri peste tot în lume. Dacă luam presiunea și făceam alegeri anticipate, astăzi nu am fi fost în această situație”, a subliniat Kelemen Hunor.
„Nu poți să declari că pleci de la guvernare, dar să rămâi totuși acolo. Ce fel de mesaj transmiți astfel? Au fost multe greșeli, dar nu ne putem întoarce în trecut. Acum trebuie să ne focalizăm pe ce se va întâmpla pe 1 și 8 decembrie. Este nevoie de o mobilizare exemplară.
În locul PSD-ului, PNL-ului sau USR-ului nu am ce face. Nu este responsabilitatea mea. Nu am competențe acolo.
Prioritatea noastră deocamdată este 1 decembrie. După are ne întoarcem spre 8 decembrie și vom transmite ce credem că este bine de făcut.
Acum trebuie să ne salvăm pe noi înșine. După care vom încerca să salvăm și țara. Dar dacă nu reușim să ne salvăm pe noi, nu vom fi în stare să participăm la salvarea țării”, a mai spus Kelemen Hunor la Bistrița.