-1.9 C
Bistrița
joi, noiembrie 21, 2024

Write RIGHT – Elevii de la CNAM și CNLR, incluși într-un proiect inovator: „Este esențial ca elevii să înțeleagă ce privesc și să privească totul cu un ochi critic”

14 elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu” și „Liviu Rebreanu” învață în aceste zile ce este, cum se scrie sau cum se abordează un scenariu de film. Se întâmplă grație unui atelier aflat la a doua ediție, derulat de Asociația Departe.

Împletit cu elemente din istoria filmului și a artelor vizuale, atelierulWrite Right” este un proiect inovator, de educație nonformală, inter- și multidisciplinară, dezvoltat de Asociația Departe.

Liceenii din Bistrița învață astfel extensiv cum să comunice vizual, pe parcursul a câte 10 ședințe interactive. Acestea se desfășoară până în 25 noiembrie 2024.

Atelierul este gândit pe fondul eforturilor din ultimii ani de a introduce educația cinematografică în școli. Liceenii din toată țara participă, în fiecare an, la concursuri și festivaluri de filme scurte și trailere după opere literare. Fără a beneficia, în prealabil, de cursuri care să-i învețe cum să scrie pentru film sau cum să adapteze o poveste literară la un scenariu de film.

Proiectul urmărește să-i învețe pe elevi noțiuni concrete despre scrierea și formatarea unui scenariu. Totodată, elevii învață și tehnici de storytelling vizual și adaptare a unui text literar la scenariu. Atelierul include și noțiuni despre istoria filmului, fotografie, pictură, scultpură, montaj, sunet și alte aspecte conexe cinematografiei. Astfel, liceenii vor înțelege mai clar  acest domeniu artistic complex.

Orice film are la bază un text, dar nu orice text poate deveni un film. Partea grea nu este să învețe cum se scrie tehnic un scenariu de film. Ci să înțeleagă mai întâi cum funcționează imaginile, cum le pot genera și combina pentru a obține o poveste prin imagini, inteligibilă pentru altcineva. Iar pentru asta trebuie apelată toată istoria artelor vizuale. Cinematografia sintetizează, de fapt, toată istoria artei. Într-o eră în care consumul de imagine este la îndemâna oricui și se substituie multor altor forme de asimilare, este esențial ca elevii să înțeleagă ce privesc și să privească cu un ochi avizat și mai critic” declară Raluca-Maria Rusu, președintele Asociației Departe, trainer principal în cadrul proiectului.

Nu este primul proiect inovator pe care bistrițeanca Raluca Maria Rusu îl pune în practică în Bistrița:

FOTO/VIDEO: Unic, în România! Copiii învaţă la Bistriţa cum se fac filmele de desene animate

FOTO/VIDEO – Kids in motion, la Colegiul „Andrei Mureșanu”: Filme de animație delicioase, surprinzătoare și pline de imaginație

În cadrul primelor ședințe, atelierul a stimulat apetitul elevilor pentru filmul de artă și istoria filmului.

S-au demontat, cu acest ăprilej, și câteva prejudecăți legate de filmul vechi și cel alb-negru. Elevii au identificat și analizat diverse metafore vizuale. Au învățat de ce se scrie un scenariu într-un anumit mod și ce nu poate fi scris într-un scenariu, spre deosebire de scrierea literară.

Write Right este organizat de Asociația „Departe”, un ONG din București care implementează proiecte de educație non-formală prin artă vizuală și susține producția filmului independent în România.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița.

Mai multe detalii – AICI

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: