Aseară, cei care au ajuns la punctul gastronomic din Susenii Bârgăului au avut parte de o adevărată lecție de istorie locală și tradiție. Mai multe gospodine de pe Valea Bârgăului și-au propus să reînvie un obicei vechi de întrajutorare, prezent în satele din Bistrița-Năsăud: claca. Vedeta acestei întâlniri a fost o rețetă veche de tăieței de casă – Burece.
Într-o atmosferă încărcată de tradiție și voie bună, Elena Ciotmonda, fondatoarea punctului gastronomic local “Grădina Sânzienelor” din Susenii Bârgăului a adus din nou la viață obiceiul clăcii pe valea cu același nume.
Seara precedentă, Elena și-a chemat prietenele, vecinele și pe mama sa într-o clacă de preparat “burece”. Aceștia sunt un tip de tăieței specifici zonei, un adevărat simbol culinar pentru localnici.
„Ne-am reîntâlnit aici ca să aducem la viață un obicei vechi, claca. Pe vremuri, oamenii lucrau astfel: azi la mine, mâine la tine. Claca însemna ajutor fără a aștepta o recompensă financiară, ci doar promisiunea de a primi ajutor la rândul tău, când ai nevoie. În seara asta, am vrut să readucem la viață acest obicei. Mi-am adunat vecinele, prietenele și pe mama mea și am făcut clacă. Toate au răspuns afirmativ și s-au bucurat de această invitație. Totodată mi-am asumat că dacă ele mă vor chema, voi lăsa totul și mă voi duce să le ajut”, povestește Elena, organizatoarea acestui eveniment.
La eveniment a participat și Maria Halostă, un ajutor de nădejde al Elenei, care ne-a explicat importanța acestor tăieței pentru bucătăria zonei: „Cum fiecare zonă excelează în ceva și are mâncărurile sale specifice, am putea spune că „burecele” sunt un punct de referință culinar pe Valea Bârgăului.”
Acestea nu s-au rezumat doar la burece, au făcut și tocmagi, un alt tip de tăieței de casă, cu formă lunguiață.
Ciorba de afumătură și burece – cerută iarna la punctul gastronomic
La punctul gastronomic local “Grădina Sânzienelor”, burecele sunt deja un preparat de bază, foarte apreciat de cei care îi trec pragul. Elena spune că acest preparat este la mare căutare, mai ales în sezonul rece:
„Fiind un punct gastronomic local, mi se cere foarte des ciorbă de afumătură cu burece și legume. De Bobotează, de exemplu, zama de burece e un simbol al sărbătorii aici, pe Valea Bârgăului. Burecele se folosește într-o varietate de mâncăruri, exact ca orice pastă, dar fiind un produs fără conservanți, trebuie păstrat în cutii ermetic acoperite, la răcoare. Astfel, poate rezista chiar și una-două luni, dacă nu mai mult”, completează gospodina de pe Valea Bârgăului.
Claca de seara trecută nu s-a rezumat doar la prepararea propriu-zisă a tăiețeilor, ci a devenit o sărbătoare în sine. Mama Elenei a adus la viață strigăturile specifice zonei, care animau fiecare clacă de odinioară.
Atmosfera a fost întreținută și de câțiva ceterași care au cântat la cerere cântece tradiționale. La final, gospodinele au fost răsplătite cu “pancove pe lespede”. Plăcinte cu brânză de oaie și mărar, bucățele de slănină și, desigur, sarmale. Seara s-a încheiat cu o horă de veselie, iar paharul de țuică fiartă a completat perfect această călătorie în timp.
Claca de pe Valea Bârgăului a fost o ocazie pentru gospodine de a-și aminti de bucuriile simple și de spiritul de într-ajutorare care caracteriza odată comunitatea.