28 de urși au fost alungați la o singură acțiune de goană de pe Dealul Cocoș. Problema este că aceștia revin constant în municipiu, fiind surprinși în ultima vreme tot mai des în diferite zone ale Bistriței. Comisia responsabilă pentru prevenirea și combaterea atacurilor de urs brun din propune eliminarea surselor de hrană care atrag sălbăticiunile în oraș și chiar emițătoare de sunet în jurul municipiului.
Urșii au devenit o prezență constantă în municipiul Bistrița. Potrivit primarului Gabriel Lazany, la o singură acțiune de goană au fost alungați de pe Dealul Cocoș 28 de urși. Problema este că aceștia revin constant în municipiu.
„Am constatat că metodele de alungare nu sunt eficiente: la o singură acțiune de goană pe Dealul Cocoș, 28 de urși au fost alungați, dar revin constant. În județ avem un număr de 936 de urși, iar până acum, din cele 21 de autorizații de mediu emise de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, au fost recoltate 16 exemplare. Numai în luna octombrie au fost înregistrate 14 rapoarte de evenimente, dintre care 10 din municipiu”, a precizat primarul Gabriel Lazany.
Printre măsurile propuse de Comisia responsabilă pentru prevenirea și combaterea atacurilor de urs brun se numără eliminarea surselor de hrană prin desființarea platformelor semi-îngropate de deșeuri și înlocuirea pomilor fructiferi, precum corcodușii și duzii cu arbori ornamentali.
„De asemenea, analizăm posibilitatea montării de emițătoare de sunet în jurul municipiului, dar și a colarelor de monitorizare pentru a identifica și acționa asupra urșilor care revin frecvent în oraș”, a completat edilul.
Posibilitatea „pușcă cu glonț” când se ia în calcul?
Ocolul silvic ar trebui sa se ocupe de hrănirea animalelor în păduri, așa cum se făcea odată. E normal sa coboare în căutarea hranei, daca în mediul lor natural nu mai găsesc, e instinctul de supraviețuire.