S-a lăsat cu lacrimi, multă emoție și un noian de amintiri din satul bunicilor de demult, ieri seară, la expoziția artistei Doris Platon. Evenimentul s-a desfășurat în secția de etnografie a Muzeului Județean din Bistrița. Iar elevii ansamblului tradițional de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” au readus la viață savoarea vremurilor de demult.
Artista Doris Platon și-a vernisat ieri seară, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, expoziția de pictură „CĂLĂTOR”.
„Este o poveste spusă în imagini și simboluri, o călătorie în copilăria mea, a vacanțelor de vară petrecute la bunici, în satul Sălcuţa, în căsuţa bunicilor de pe Vale”, a explicat Doris Platon.
Vizibil emoționată, cu lacrimi în ochi, artista a explicat fiecare obiect al expoziției. Unealta străveche cu care meșterul din Sălcuța decora pereții zugrăviți. Tiparele imprimate pe pereți. Brâul și clopul bunicului agățat în cui, la sfârșitul unei zile de muncă. Fusul bunicii, războiul de țesut sau cămeșile care înveleau sufletul oamenilor de demult… Toate acestea construiesc, la Muzeul Județean un impresionant univers domestic. Simplu și sobru. Aproape sacru.
„Îmi amintesc și acum: De câte ori venea bunicul de la câmpului, ca să mănânce la prânz acasă, își punea clopul în cui. Îl urmăream atunci cu ochii unui copil, acum înțeleg că era vorba de un ritual… Își punea lent clopul în cui, își spăla mâinile, își făcea semnul crucii. Și abia apoi se așeza la masă…
Acum, din păcate, nu mai este printre noi decât bunica mea, care are 87 de ani…
Am văzut-o pe bunica torcând. Am văzut-o folosind războiul de țesut, în casa dinainte, într-o cameră în care noi, nepoții nu prea aveam voie să intrăm. Toate camerele erau de altfel împodobite cu țesături lucrate chiar de bunica mea… Dar simbolurile pe care le-am pus în tablouri cuprind toată înțelepciunea pe care am văzut-o și am învățat-o de la bunicii mei”, a mărturisit Sanda Platon.
Atmosfera a fost admirabil completată de elevii Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din ansamblul tradițional coordonat de prof. Ana-Maria Dragonici.
„Emoție și culoare la expoziția de pictură a colegei noastre, Doris Sanda Platon. Universul copilăriei, întruchipat de reprezentările brâului și clopului bunicului, cămașa tradițională și florile îndrăgite ale bunicii – motive folclorice perene ce nu se demodează și nu-și pierd niciodată valoarea sacră – au alcătuit vernisajul „Călător”. Sunt călătoriile artistei din Banatul copilăriei sale înspre casa bunicilor din Bistrița-Năsăud, dar și călătoriile actuale pe firul gândului înspre amintirea bunicilor de care era atât de apropiată… Ne-am bucurat să îi fim alături colegei noastre Doris. Prin arta sa – bunicii, satul românesc, motivele românești continuă să viețuiască atât în patrimoniul cultural românesc, cât și în sufletele noastre”, a transmis prof. Alida Barbu de la Liceul „Tudor Jarda”.
Parteneri ai evenimentului au fost Liceul de Muzică „Tudor Jarda” şi Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Bistrița.