O firmă din Feldru a primit okey-ul Agenției pentru Protecția Mediului pentru a dezvolta o linie de reciclare asfalt. Practic, SRL-ul vrea să transforme deșeurile rezultate în urma reabilitării și modernizării drumurilor în asfalt numai bun de refolosit.
GDT Betoane Feldru vrea să dezvolte o linie de reciclare asfalt cu stație de asfalt semi-mobilă și platformă betonată de depozitare sistem de reciclare drumuri. Aceasta va fi situată în localitatea Florești și a primit deja okey-ul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.
„Prin proiect se dorește achiziționarea și amplasarea unei linii de reciclare semi-mobilă, electrică, cu capacitate de sortare, concasare și recuperare a materialelor reciclabile; amplasarea stației de mixturi asfaltice semi-mobile cu linie de reciclare asfalt, pe platformă betonată, mobilitatea sa permițând o ușoară demontare a acesteia și montarea ei pe alte amplasamente, în funcție de cererea pieței și de lucrările beneficiarului; depozit agregate; platformă betonată depozitare sistem de reciclare drumuri, această platformă betonată pentru sistem de reciclare drumuri presupune parcarea unor utilaje mobile pe roți sau șenile, utilaje care se deplasează în șantierele de drumuri”, se arată în documentul depus de firmă la APM Bistrița-Năsăud.
Odată gata investiția va permite reciclarea și valorificarea deșeurilor rezultate în urma săpăturilor la lucrări de construcții și reabilitări de drumuri, construcții civile și industriale. Vor fi produse agregate minerale, mixturi asfaltice și alte materiale necesare pentru construcția de drumuri, lucrări civile și industriale.
GDT Betoane Feldru este dezvoltată de Alexandru Farcaș, care mai deține și FAR Foundation. De altfel, GDT Betoane Feldru va dezvolta acest proiect pe amplasamentul celor de la FAR Foundation din Florești, comuna Nimigea.
„Ideea sistemului de reciclar a venit din necesitatea de a crește viteza de lucru, întrucât aceasta crește cu aproximativ 50% prin sistemul de recixlare in situ sau stabilizare, că poți să faci și stabilizare cu același utilaj. În România nu prea se utilizează sistemul de reciclare și stabilizare, acum a început doar în zona autostrăzilor, drumurilor naționale, dar cred că o să prindă amploare, am văzut la licitații că se scot pe piață și am zis că trebuie să fim cu un pas în față să câștigăm timp. Timpul costă bani”, declara Alexandru Farcaș, în 2023, pentru Ziarul Financiar.
Foto: Arhivă
Ân Spania, am văzut un astfel de utilaj, acum 15 ani, voi , când treceți granițele vedeți doar cluburi și plaje, ânsă, felicitări, mai bine mai târziu decât niciodată.
Să fie cu noroc
Iosif