„Diabetul este o boală complexă, cu risc cardio-vascular, motiv pentru care s-a decis ca abordarea acesteia să fie multidisciplinară, centrată pe nevoile pacientului. Când tratăm o persoană cu diabet, nu ne mai gândim doar la glicemie. Acum totul se abordează mult mai complex. Piatra de temelie în tratamentul diabetului este schimbarea comportamentului alimentar, și nu numai. Pentru că stil de viață înseamnă și dietă, mișcare, hidratare, igienă a somnului, dar și un control al stresului cu care ne confruntăm azi”, a precizat dr. Ramona Ștefan, medic primar Diabet, Nutriție & Boli Metabolice.
Invitată la emisiunea Medicină pe limba ta, dr. Ramona Ștefan a vorbit despre abordarea modernă a diabetului. Specialista a a explicat că diabetul se tratează, practic, pentru a preveni bolile cardio-vasculare, renale și metabolice.
Unul din trei pacienți dezvoltă o boală cardio-vasculară, insuficiență cardiacă – a mai explicat dr. Ramona Ștefan. Este un fel de cancer al inimii, pentru că scade rata de supraviețuire la cinci ani de zile Unul din cinci pacienți dezvoltă o boală renală, boală care nu se simte și e foarte ușor de diagnosticat. Prezența insuficienței renale scade speranța de viață la un pacient cu 10 ani.
„Pacientul care suferă de diabet trebuie să conștientizeze că în 2024 nu mai metrge doar cu dietă, după toate studiile și informațiile de care dispunem. Dieta este într-adevăr piatra de temelie, dar ea trebuie completată cu terapiile noi.
Orice moleculă care intră în tratamentul diabetului trebuie să-și dovedească eficiența pe riscul cardio-vascular. Ne dorim să creștem speranța de viață. Mesajul trebuie să fie clar și omul să conștientizeze că suferă de o boală cronică. În timp, ea poate degenera în complicații, care nu sunt ușor de dus. Poți să pierzi cinci Crăciunuri în familie… Dacă intervenim la început, există șanse de remisie a bolii.
E foarte important să facem echipă și să înțeleagă că vrei să-l ajuți, să-i dai toate informațiile necesare și apoi să se implice, la rândul său. El se află în centrul tratamentului, iar medicul trebuie să știe care sunt nevoile lui. Nu poți să-i ceri unui bătrân de 70 de ani același lucru ca unui tânăr de 30 de ani”, a mai spus dr. Ramona Ștefan.
Riscul de complicații e mult mai mare la persoanele tinere, a avertizat specialistul.
Îngrijorător este și faptul că incidența bolii se manifestă acum și la tineri, a admis specialistul.
„Acum 18 ani, când am început această specialitate, tratam persoane de 50-60 de ani. Acum tratăm diabetul și la persoane de 30 de ani. Din păcate, am printre pacienți și un copil de 16 ani”, a povestit dr. Ramona Ștefan.