Serbările Bistriței Medievale continuă astăzi, pe pietonalul Liviu Rebreanu. La tabăra Paladinilor de Terra Medies, de pildă, aveți ocazia să învățați cum se mânuiește o sabie. Cum se ține o spadă în mână, sau cum vă puteți apăra cu scutul.
„Cei mai îndrăzneți pot să îmbrace o cămașă de zale, să-și tragă un coif pe căpățână, să apară un scutier să-l trosnească cu toporul în cap ca să vadă dacă se simte ceva sau nu…”, a povestit, plin de umor, paladinul Ioan de Terra Medies. Acesta a vorbit ieri – pe îndelete și cuceritor – despre viața oștenilor de demult.
Pe cavalerul Ioan de Terra Medies îl găsiți și astăzi, pe pietonalul Liviu Rebreanu, gata să vă cucerească imediat cu umorul și poveștile sale.
Copiii de demult aveau la dispoziție câteva opțiuni cel puțin interesante, când venea vorba de cariera lor. Învățau să citească și să socotească de la o vârstă fragedă, devenind paji ai unor cavaleri.
În preajma cavalerilor învățau să le curețe hainele, să țesale caii, să-i îngrijească și să-i ducă la adăpost. Printre altele, duceau și diverse răvașe sau scrisori de dragoste unor domnițe…
Pe la 14-15 ani, deveneau scutieri. Avea grijă deja inclusiv de armele nobilului pe care îl serveau. Armele trebuiau să fie ascuțite, curate, bine întreținute. Scutierul de 13-14 ani avea sarcina să le dea cu osânză, să nu ruginească sau să nu crape.
Unii se mulțumeau cu aceste îndatoriri la nesfărșit. Alții își doreau să devină cavaleri – a mai explicat Ioan de Terra Medies.
Exista un adevărat ritual de ridicare la rangul de cavaler. Nu era atât de simplu cum vedem noi în filme, cu spadă pe umeri și pe creștet. Tânărul aspirant la rangul de cavaler avea de îndeplinit anumite condiții și criterii. Trebuia să cunoască foarte multe lucruri, dar și să fie credincios.
Acestea și multe alte detalii interesante despre viața celor de demult aveți ocazia să descoperiți azi, în centrul orașului, la Serbările Bistriței Medievale.
Program duminică, 20 octombrie:
- 11.00 – 17.00 Jocuri medievale
- 11.00 – 18.00 Tabăra de reconstituire istorică – Paladinii de Terra Medies; Ignis Vultus; Străjerii Cetății Bistrița.
- 12.00 Grupul Nosa – dansuri medievale/ renascentiste/ tradiționale
- 12.30 Moment muzical cu Cimpoierii din Transilvania
- 13.00; 14:00 Tururi ghidate, în parteneriat cu EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud și Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai – Vino să descoperi tainele cetății Bistrița!
- 15.00 Moment muzical cu Cimpoierii din Transilvania
- 15.30 Ignis Vultus – prezentare de echipamente militare și activități interactive
- 16.00 Grupul Nosa – dansuri medievale/ renascentiste/ tradiționale
- 16.30 Paladinii de Terra Medies – activități interactive
- 17.00 Moment muzical cu Cimpoierii din Transilvania
- 17.30 Străjerii Cetății Bistrița – Farse medievale
- 18.00 Tur ghidat, în parteneriat cu EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud și Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului, din cadrul extensiei Bistrița a Universității Babeș-Bolyai – Vino să descoperi tainele cetății Bistrița!
- 19.00 Concerte Menestrelii veacului XXI: Maria Pop & Rareș Florian, Karina Muntean, Trupele Sylvalure și Riveria
Pe tot parcursul duminicii, aveți la dispoziție un Târgul medieval / renascentist organizat de meșteșugarii Produs în Bistrița-Năsăud, dar și câteva ateliere meșteșugărești:
- Olărit cu meșterul Dan Sorin Bucur la „Atelierele cu lut Bucur”;
- Pictură pe figurine de lut cu Izabela Bucur la „Atelierele cu lut Bucur”
- Pictură pe față și Ateliere de creație și activități interactive cu voluntarii EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud