10.4 C
Bistrița
marți, octombrie 1, 2024

UNIC în Bistrița: Conacul Verde s-a reinventat pentru cei care caută o experiență gastronomică, istorică și culturală aparte

  1. Fosta Vilă Tiți, acum restaurantul Conacul Verde de pe Republicii, nr. 79, s-a reinventat și vă ispitește cu noi delicatese tradiționale românești! Vorbim de un restaurant unic în Bistrița – prin bogăția ofertelor culinare, dar și prin încărcătura culturală de care se bucură. În acest imobil, a locuit poetul și filozoful LUCIAN BLAGA – odihnindu-se și gândindu-și proiectele.

În Conacul Verde a locuit – între anii 1938 și 1940 – poetul și filozoful LUCIAN BLAGA, venind aici des în vizită la sora sa Letiția, căsătorită cu Ioan Pavel, numit revizor școlar al județului Bistrița-Năsăud, după 1919.

Conacul Verde s-a dovedit spațiul perfect în care Lucian Blaga a lucrat intens la conceperea Trilogiei Cosmologice. De altfel, Bistrița a fost mereu în inima marelui poet.

Imobilul a fost ridicat prin 1925 – 1926, în stil neoromânesc, chiar după proiectul Letiției Blaga, de unde și numele de Vila Tiți. Este una dintre puținele clădiri ale orașului cu trei intrări de pe trei străzi diferite: de pe Bulevardul Republicii, de pe strada Lupeni, dar și de pe strada Mihai Eminescu.

Balconașele cu arcade și stâlpii în stilul brâncovenesc, decorațiunile exterioare și ferestrele cu obloane fac din această clădire o bijuterie arhitectonică a începutului de secol XX.

Pe vremea când Lucian Blaga era profesor la Universitatea din Cluj venea adesea la Bistrița, în vizită la sora lui. În Conacul Verde se odihnea și își gândea proiectele.

Mai mult, îndrăgostindu-se de oraș și împrejurimi, și-a construit o casă pe Dealul Târgului, de unde scruta valea Bistriței și a Bârgăului. Din păcate, casa lui Lucian Blaga din dealul Târgului, de pe drumul Dumitrei Vechi nu mai există. Astfel că singurul semn al trecerii poetului prin Bistrița rămâne Conacul Verde, de la numărul 79.

Restaurantul Conacul Verde se bucură și de o terasă mare, în curtea fostei Vile Tiți, peste care adie aerul proapăt de pe bulevardul cu tei. Tot aici, este amenajat și un spațiu de joacă pentru copii. Proprietarii de acum au transformat astfel vechea grădină într-o terasă cochetă: un spațiu familial asemănător unei sufragerii în aer liber.

Savoarea mâncărurilor tradiționale românești, dar și rețete din gastronomia italiană sau preparate de maeștri bucătari.

Aici puteți servi acum inclusiv micul dejun – fie englezesc, fie tradițional românesc, cu papară ardelenească sau ochiuri cu slănină afumată.

Pastele sau burgerii preparați aici vor fi cu siguranță pe gustul tinerilor, iar sortimentele de pizza de aici sunt deja faimoase.

Din meniu nu lipsesc peștele și fructele de mare, iar platoul Conacul Verde îți lasă gura apă de îndată ce simți aromele cu care te învăluie.

Iahnia de fasole cu ciolan sau ciorba de salată cu jumeri, ceafa de porc la grătar cu cartofi, preparate din pește, porc, vită, pui și minunatele ciorbe ca la mama acasă – toate acestea fac deliciul oricărui client.

În interior, la parter și la etaj, atmosfera plină de gust este asigurată de mobilierul adecvat valorii istorice a clădirii. Aici se organizează deseori expoziții de fotografie sau seri de spectacole, recitaluri și muzică – tocmai pentru a pune în valoare vocația culturală a imobilului.

Așadar – pentru o experiență completă și de neuitat – merită să mai treci o dată pe la Conacul Verde, pentru a te delecta cu noutățile din meniu. Cu siguranță vei avea parte de o seară absolut specială.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Protejează-ți inima cu ajutorul unui expert în cardiologie! Consultații cardiologice la Bistrița cu Dr. Eva Deak – în 5 octombrie, 9 noiembrie, 7...

Nu lăsa sănătatea inimii tale la voia întâmplării! Dr. Eva Deak, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, cu peste 30 de ani de experiență la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și o practică îndelungată în cardiologia privată, te așteaptă la cabinetul din Bistrița Str Alba Iulia nr 19, pentru consultații personalizate și soluții terapeutice avansate.

GB Instaplan Bistrița angajează sudori, lăcătuși, electricieni! NOI locuri de muncă la Polimed Bistrița și Kreativ Metal & Colours

GB Instaplan Bistrița angajează sudori, lăcătuși, electricieni și instalatori pentru șantierele aflate în derulare. Kreativ Metal & Colours caută sudori și lăcătuși cu experiență, dar și PERSONAL pentru Confecții Metalice. Noi locuri de muncă sunt disponibile la POLIMED Bistrița, RCB Electro, Casa EMA sau Hotel Coroana: 

FOTO: Minunatele aranjamente Euforia Floral Boutique pot fi cumpărate de acum și pe floribistrita.ro!

Așa cum ne-au obișnuit deja în fiecare sezon, floriștii de la Euforia Floral Boutique transformă toamna într-un anotimp magic: și asta grație splendidelor aranjamente, buchete sau coronițe de flori cum doar la Euforia Floral mai găsiți.