Curtea muzeului din Bistrița s-a animat, în această după-amiază cu elevi, copii de toate vârstele și expozanți. Aici se desfășoară Noaptea Cercetătorilor Europeni. În premieră față de cele trei ediții precendente – Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară în acest an și la Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi. Până la miezul nopții, aici vă așteaptă o mulțime de activități interactive, prezentări, expoziții, experimente, interviuri, concursuri, ateliere și jocuri.
Între standurile amplasate în curtea muzeului, se află și cel al echipei de robotică InfoTronX. David Alexandru Pop, elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic Infoel, ne-a explicat pe larg ce fel de robot au pregătit special pentru Noaptea Cerccetătorilor.
„Este un prototip de robot cu sașiu cu roți care îi permite să circule destul de liber pe teren. Are patru motoare independente, dar și o glisieră atașată pe robot, ca să se poată juca și copiii cu el. Folosind telecomanda aceasta, robotul poate lua conurile de jos și le poate amplasa pe stâlpii plasați pe traseu… Are și o perioadă de autonomie, în care robotul merge singur. Se și reglează singur, dacă poziția nu este corectă”, a explicat David Alexandru Pop pentru Bistrițeanul.ro.
Colegul său de clasă, Paul Câmpean, a completat că în echipa InfoTronX sunt 16 membri. „Alături de noi avem peste 40 de voluntari, trei mentori și alumni – foști membri ai echipei care ne mai ajută, în timpul liber. Acum sunt studenți în Cluj, Mureș, Brașov, Sibiu, Olanda…
Am construit accest robot într-o zi. L-am asamblat și programat special pentru Noaptea Cercetătorilor. Dar avem în construcție și un robot care ne va lua câteva luni de zile și care trebuie să fie gata până în februarie, când avem primul concurs oficial important”, a explicat Paul Câmpean.
Până spre seară, copiii, adolescenții, dar și adulții au ocazia să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice. Tot la muzeu pot fi descoperite cele mai recente rezultate ale anumitor cercetări științifice și modul lor de implementare.
„Ne dorim să-i convingem pe copiii și tinerii din Bistrița că știința, cercetarea și inovarea ne influențează viața de zi cu zi. Ne dorim să-i încurajăm, de ce nu?, să îmbrățișeze această carieră”, a precizat dr. Irina Raboșapca, șef lucrări la Universitatea Babeș-Bolyai, Extensia Universitară Bistrița.
„Când vorbim despre cercetare și inovare vorbim despre viitor. Tinerii din România încep să aibă un viitor aici.
În urmă cu trei luni, am schimbat Legea Cercetătorilor din România, după 20 de ani. Am reușit să aducem statutul cercetătorului român la același standarde cu cele din Europa. Am lansat cel mai mare proiect din ultimii 34 de ani pentru cercetare în domenii fundamentale. Este vorba de centrele de excelență pe modelul SUA, Israel, Marea Britanie. Aici universitățile, împreună cu mediul privat, studenți și institute de cercetare produc și vin cu rezultate concrete pentru piață. Nu în ultimul rând, am instituit bursele Ștefan Odobleja – de 13.000 de euro pentru fiecare student eminent, bursele Carol I pentru elevii foarte buni din România care își doresc o carieră în cercetare în România. Aceștia au șanse să primească între 6 – 12.000 de euro.
Sunt câteva elemente care dau un semnal puternic tinerilor din România care vor să facă cercetare. Poate un viitor Elon Musk pornește de la Bistrița, Beclean, Năsăud, Cluj sau de oriunde din România… Cred că atunci când vorbim de cercetare și inovare este cerul. Așa că haideți să visăm”, a mai spus Bogdan Ivan.
Felicitări pentru întregul eveniment a transmis și profesoara Camelia Tabără, vicepreședinte al Consiliului Județean BN.
Profesorul Mircea Cristian Nicula, șeful ISJ BN, a subliniat că – în premieră față de cele trei ediții precendente – Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară în acest an și la Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi. „Le mulțumim organizatorilor. Faptul că avem alături de noi Universitatea Babeș-Bolyai oferă evenimentului o ținută academică. Asta face bine elevilor, face bine educației. Conducerile liceelor din județ au aplicat pentru SmartLab-uri, astfel încât acum fiecare liceu și club școlar beneficiază de una sau două investiții de 60.000 de euro în laboratoare smart. Elevii și profesorii vor avea la îndemână device-uri de ultimă generație. Acest fapt ne va asigura un parcurs în educație mult mai eficient. Dincolo de asemenea investiții, evenimente precum Noaptea Cercetătorilor – în care elevii își demonstrează creațiile și se lasă inspirați și de ceilalți – sunt de foarte bun augur”, a precizat Cristian Nicula.
Mai jos – programul evenimentelor la Noaptea Cercetătorilor 2024: