27.1 C
Bistrița
vineri, septembrie 27, 2024

Muncă titanică: Documentele de stare civilă, digitalizate. Cele mai vechi datează din 1680

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud au derulat două proiecte de digitalizare a documentelor: „Consolidarea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice (eVITALA)” și Spre guvernarea digitală. Starea civilă electronică în cadrul Arhivelor Naționale ale României (eANR)„. Cel mai vechi document de stare civilă este din anul 1680, dintr-un registru romano-catolic, din satul Petriș.

Cornelia Vlașin, directorul Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, a prezentat astăzi, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, cele două proiecte de digitalizare a documentelor pe care le-a derulat instituția.

În Bistrița-Năsăud au fost digitizate 238 de inventare, însumând 5.987 pagini și aproximativ 400 de registre, instrumente contemporane de evidență, reprezentând 253.310 de file. Activitatea este încheiată cu succes. Inventarele au fost urcate în portalul Arhivelor Naționale, care este pus la dispoziția publicului„, a explicat aceasta legat de proiectul eVITALA.

Acum se desfășoară partea în care informațiile culese sunt încărcate în sistem informatic, pentru ca apoi să fie accesibile publicului, începând de anul viitor.

Al doilea proiect, Spre guvernarea digitală. Starea civilă electronică în cadrul Arhivelor Naționale ale României (eANR)„, a constat în digitalizarea documentelor de stare civilă.

Instituția a verificat un număr de 320.000 de pagini – aproximativ 2000 de registre.

S-au scanat și indexat 80.000 de pagini și înregistrări de către angajații instituției, iar de către un operator privat aproximativ 180.000 de pagini.

De asemenea, s-a constituit și o bază de date, care este în curs de completare în anii următori, deoarece va fi indexată fiecare înregistrare din registre (aproximativ 10 milioane de înregistrări).

Potrivit directorului Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, cele mai vechi acte de stare civilă sunt din anul 1680. Acestea provin dintr-un registru romano-catolic, din satul Petriș.

Documentele sunt disponibile AICI. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SPA Shoes caută recepționer: NOI locuri de muncă, la Fan Courier, Arena by Casa EMA, RCB Electro și Drinks Store

SPA Shoes Bistrița caută recepționer(ă), iar MASTERFOAM Șieu-Măgheruș are nevoie de șefi de schimb, stivuitoriști și tehnicieni mentenanță. Oportunitate de muncă într-un cabinet de psihologie și psihoterapie: 

ART LEGNO a ajuns la Bistrița! Artiști în lemn când e vorba de trepte, uși de interior și parchet

Produsele marca ART LEGNO - gândite și fabricate în România de o echipă de profesioniști dedicați...

SERVOPLUS Șintereag anunță lansarea a două noi servicii: instalarea și verificarea periodică a tahografului inteligent Smart 2

Vești bune de la SERVOPLUS Filadelfia Autoservice! Service-ul auto din Șintereag își extinde gama de servicii...