19.9 C
Bistrița
vineri, septembrie 27, 2024

Primăria Bistrița vrea să le ceară 6.000 de lei/an firmelor care vor să facă pe domeniul public stații de încărcare pentru mașini electrice

Municipalitatea vrea să le ceară o „chirie” de 6.000 de lei firmelor care vor să amenajeze, pe domeniul public, stații de încărcare pentru mașinile electrice ale angajaților lor. Practic, firmele plătesc o taxă lunară de 500 de lei pentru a ocupa 25 de metri pătrați.

În loc să încurajeze firmele să amenajeze stații de încărcare a autoturismelor electrice, Primăria Bistrița pare să-și dorească doar să le taxeze. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de săptămâna viitoare este un proiect de hotărâre care prevede taxarea firmelor care intenționează să amenajeze astfel de stații de încărcare, pe domeniul public.

Potrivit proiectului de hotărâre, firmele vor trebui să plătească cel puțin 6.000 de lei anual, adică 500 de lei lunar, pentru a ocupa între 25 și 30 de metri pătrați. Singura veste bună este că firmele nu au nevoie și de autorizație de construire de la Primărie pentru a amenaja stațiile.

Acestea trebuie însă să participe la o licitație dacă-și doresc să închirieze un spațiu pentru stațiile de încărcare, iar „chiria” plătită poate crește în urma licitației. La participarea la licitație se mai achită o taxă de 1000 de lei. Firmele primesc spațiul respectiv pentru 10 ani.

Culmea, primarul Ioan Turc, inițiatorul acestui proiect consideră că prin taxarea firmelor care vor să amenajeze stații de încărcare pentru autoturismele electrice se încurajează achiziționarea de autovehicule electrice.

„Posibilitatea instalării unor stații de încărcare a mașinilor electrice reprezintă o soluție de viitor, încurajând achiziționarea de autovehicule electrice. Efectul pozitiv al montării stațiilor de încărcare a mașinilor electrice reprezintă transpunerea la nivel național, în legislație, conform directivelor Uniunii Europene. Având în vedere cele menționate, propun închirierea prin licitație publică a unor suprafețe de teren cuprinse între 25 mp și 30 mp pe domeniul public al Municipiului Bistrița, la solicitarea oricărei persoane juridice interesate. În vederea demarării procedurii de închiriere prin licitație publică, persoanele interesate vor depune o documentație în acest sens. Chiria lunară de pornire la licitație va fi de 6000 lei/an, respectiv 500 lei/lună, calculată raportat la tariful aferent locurilor de parcare rezervate”, se arată în referatul proiectului.

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Si cine repara sparturile in asfalt si pavaj? Si cum o sa se faca? O sa ramana gropi si o sa dureze o vesnicie.
    E bine ca taxeaza, dar sa ii oblige sa ,,lase cum au gasit” sau mai bine, iar banii sa mearga pentru ceva util

  2. Poi, foarte bine face primaria. Domeniile publice trebuie administrate si pe banii cui, daca nimeni nu ” cotizeaza” … ? N-am inteles, daca aceste statii sunt cu incarcare electrica contracost… sau moca… ??? ! Eu sper ca vor fi contracost si nu din banii publici !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SPA Shoes caută recepționer: NOI locuri de muncă, la Fan Courier, Arena by Casa EMA, RCB Electro și Drinks Store

SPA Shoes Bistrița caută recepționer(ă), iar MASTERFOAM Șieu-Măgheruș are nevoie de șefi de schimb, stivuitoriști și tehnicieni mentenanță. Oportunitate de muncă într-un cabinet de psihologie și psihoterapie: 

ART LEGNO a ajuns la Bistrița! Artiști în lemn când e vorba de trepte, uși de interior și parchet

Produsele marca ART LEGNO - gândite și fabricate în România de o echipă de profesioniști dedicați...

SERVOPLUS Șintereag anunță lansarea a două noi servicii: instalarea și verificarea periodică a tahografului inteligent Smart 2

Vești bune de la SERVOPLUS Filadelfia Autoservice! Service-ul auto din Șintereag își extinde gama de servicii...