27.1 C
Bistrița
vineri, septembrie 27, 2024

DE CITIT – Poezii pentru începători & inimioară: Florin Partene, într-un savuros dialog alături de Alex Frandeș

Începând din această toamnă, până în iulie 2025 (când se desfășoară cea de-a 17-a ediție a festivalului Poezia e la Bistrița), ni se propun o serie de evenimente – lecturi, lansări de carte, ateliere de scriere, conferințe sau concerte. Acestea își propun să genereze și să crească pofta de poezie & muzică la Bistrița. Primul dintre aceste evenimente: o lectură poetică susținută de Florin Partene și Alex Frandeș. 

Savuros dialog, zilele trecute, între Florin Partene – autorul volumului Poezii pentru începători (Editura Charmides 2023) și Alexandru Frandes – proaspăt student la UBB Cluj, autorul volumului „inimioară”. Volumul a fost publicat în această vară și prezentat publicului cu prilejul festivalului Poezia e la Bistrița.

În dialogul moderat de Dan Coman, cei doi poeți invitați au vorbit, între altele, despre stilul lor poetic, literatura contemporană și lecturile preferate.

Copiii fantastici din Bistrița: Alex Frandeș, unul dintre foarte puținii liceeni din oraș invitați să-și citească poemele într-un festival internațional de prestigiu

O primă impresie asupra volumului „inimioară” a fost publicată pe site-ul citeștema.ro

Alex Frandeș a debutat la Editura Charmides, cu volumul „inimioară”, colecție de poeme prin care tânărul își dezvăluie direcțiile poetice, marcate de imagini care îi construiesc experiența artistică, de orizonturile unor trăiri vii și proaspete, de ciocolată – toate închegate prin primele prietenii, primele descoperiri, primele iubiri …

Poemele din „inimioară” sunt întocmai acele mișcări solare, având grijă întotdeauna să pună sub lumină, regulat și urmând mereu rotațiile prestabilite, experiențele descoperirii propriei vieți și experiențele conexe care îi dau un sens” – remarcă Denisa Grădinaru. 

Florin Partene s-a născut pe 26 septembrie 1974 în Maieru. A publicat până acum:

  • Reverența, Editura Vinea, București, 2007, 2009; 
  • Reverența, în colecția Poezia deceniului I, Editura Tracus Arte, București, 2019; 
  • Liber de causis, Editura Charmides, Bistrița, 2013, 
  • Poezii pentru începători, Editura Charmides, Bistrița, 2023.

Este prezent cu versuri în mai multe reviste și antologii.

Maria Roșca, redactor-șef adjunct Alecart, a remarcat „poezia ca o mărturisire”, poezia „amintirilor și a revoltelor șoptite în versuri” regăsită în volumului lui Florin Partene.

„…volumul pe care Florin Partene îl dedică începătorilor nu este doar „o hartă” ce îi ghidează pe străini prin imaginile autentice ale poeziei contemporane, prin deșertul deasupra căruia treci ca un nor, prin lumea zidită în gheață pe care Ruxandra a patinat sau prin Clujul înghețat. Este un ghid al începuturilor și al începătorilor în viață și în prelungirile acesteia. În dragoste, în filosofie, în amintiri, în viața în general. 

Fără să-și propună, prin poemele sale, Florin Partene oferă răspunsuri simple la întrebările complicate ce ne îngreunează viața, dând naștere unui alt început al felului în care ne privim existența. Astfel, viața devineo găină cocoțată deasupra pământului, un corp cu inteligență emoțională și forță manipulativă cesmulge din ceilalți frumusețe după frumusețe sau o catifea de șters ochelarii…”, notează Maria Roșca într-un articol din Alecart

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SPA Shoes caută recepționer: NOI locuri de muncă, la Fan Courier, Arena by Casa EMA, RCB Electro și Drinks Store

SPA Shoes Bistrița caută recepționer(ă), iar MASTERFOAM Șieu-Măgheruș are nevoie de șefi de schimb, stivuitoriști și tehnicieni mentenanță. Oportunitate de muncă într-un cabinet de psihologie și psihoterapie: 

ART LEGNO a ajuns la Bistrița! Artiști în lemn când e vorba de trepte, uși de interior și parchet

Produsele marca ART LEGNO - gândite și fabricate în România de o echipă de profesioniști dedicați...

SERVOPLUS Șintereag anunță lansarea a două noi servicii: instalarea și verificarea periodică a tahografului inteligent Smart 2

Vești bune de la SERVOPLUS Filadelfia Autoservice! Service-ul auto din Șintereag își extinde gama de servicii...