25.3 C
Bistrița
vineri, septembrie 27, 2024

FOTO: Iepuri, găini și porumbei de rasă – bucuria copiilor la Toamna Bistrițeană

Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă din Bistrița-Năsăud a dus la Toamna Bistrițeană, ediția din acest an, exemplare rare de iepuri, găini și porumbei de rasă.

Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă, înființată în anul 2002, numără peste 80 de membri din trei țări europene și 11 județe din România și face parte din Federația Română a Crescătorilor de Animale Mici și Păsări. Deși nu dispune de un sediu propriu-zis, baza asociației este la Bistrița, iar cei care fac parte din ea se întâlnesc pentru discuții și ședințe, fiecare având propria crescătorie acasă.

Horațiu Boțan, președintele asociației din Bistrița-Năsăud, ne-a oferit mai multe detalii despre această pasiune care leagă 80 de suflete.

El este un pasionat crescător de iepuri și găini de rasă, având o experiență vastă în creșterea și îngrijirea acestora.

Acesta își crește exemplarele acasă, în Liviu Rebreanu: „Este o asociație non-profit, și fiecare crește ceea ce îi place cel mai mult. Eu am început din pură pasiune. Nu câștigăm nimic, dacă reușim să ne acoperim cheltuielile cu aceste animale e bine, dar dacă nu, rămâne doar pasiunea și satisfacția personală când privim spre un exemplar atât de frumos și știm că este al nostru.”

Primii de care Horațiu s-a ocupat au fost iepurii de rasă, la care a obținut și cele mai mari succese.

De-a lungul timpului, a participat la numeroase expoziții și concursuri, unde a câștigat de șase ori titlul de campion al României cu exemplarele sale de iepuri din rasa „Marele Argintiu Deschis”, una dintre cele mai vechi și respectate rase.

Cea mai mare satisfacție este atunci când un exemplar de-al tău este apreciat de arbitri și câștigă un premiu. Însă, poate cea mai mare bucurie vine din aprecierea oamenilor care privesc animalele la expoziții. Mulți crescători își păstrează animalele doar pentru frumusețea lor, fără a le duce la expoziții”, ne-a explicat acesta.

Animalele de rasă necesită o îngrijire deosebită, fiind mult mai sensibile decât cele obișnuite din gospodărie. Crescătorii dedică un timp considerabil îngrijirii acestora pe tot parcursul anului, iar din noiembrie până în februarie este sezonul expozițiilor, când exemplarele sunt prezentate atât în țară, cât și în străinătate.

Avem multipli campioni naționali și chiar o găină din asociația noastră a primit titlul de campion european” – subliniază Horațiu, evidențiind performanțele crescătorilor bistrițeni.

La evenimentul Toamna Bistrițeană, exemplarele prezentate de Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici de Rasă au fost admirate de bistrițeni, care au făcut poze și au dorit să afle cât mai multe despre aceste animale de rasă.

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SPA Shoes caută recepționer: NOI locuri de muncă, la Fan Courier, Arena by Casa EMA, RCB Electro și Drinks Store

SPA Shoes Bistrița caută recepționer(ă), iar MASTERFOAM Șieu-Măgheruș are nevoie de șefi de schimb, stivuitoriști și tehnicieni mentenanță. Oportunitate de muncă într-un cabinet de psihologie și psihoterapie: 

ART LEGNO a ajuns la Bistrița! Artiști în lemn când e vorba de trepte, uși de interior și parchet

Produsele marca ART LEGNO - gândite și fabricate în România de o echipă de profesioniști dedicați...

SERVOPLUS Șintereag anunță lansarea a două noi servicii: instalarea și verificarea periodică a tahografului inteligent Smart 2

Vești bune de la SERVOPLUS Filadelfia Autoservice! Service-ul auto din Șintereag își extinde gama de servicii...