-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

FOTO/VIDEO: Despre rasism, operații estetice, motocicliste, conspiraționism, manipulare, vrăjitorie sau bruiajul credinței, la Palatul Culturii @ PASAJE International Film Festival

Până în 1 octombrie, aveți ocazia să vizitați o fabuloasă expoziție inaugurată la Palatul Culturii, în cadrul PASAJE International Film Festival. Expoziția reprezintă colaborarea a peste 60 de artiști cu 90 de cercetători în antropologie socială.

E foarte greu pentru cei care lucrează în mediul academic să pătrundă spre publicul larg. Iar această idee de a împleti antropologia cu arta și vizualitatea mi s-a părut extraordinară. Sunt zeci de artiști și cercetători invitați în acest proiect. I-am admirat de la distanță și mi-am dorit să vină cu această expoziție și la Bistrița”, a precizat Simion Pop, coordonator PASAJE International Film Festival. 

Este vorba despre o impresionantă călătorie vizuală inspirată de cercetări din domeniul antropologiei sociale.

Cele 124 ilustrații editoriale aduc la viață narațiuni complexe și subtilități culturale care ne dovedesc că antropologia poate juca un rol semnificativ în dezvoltarea unei înțelegeri mai profunde a sinelui și a lumii înconjurătoare. Expoziția reprezintă, totodată, instrumentul perfect pentru reflecție și conectare umană.

Maria Rădan-Papasima, antropolog & cofondator Antropedia, a povestit publicului cum a luat naștere expoziția: 

Între exponate se regăsesc și creațiile / studiile a doi bistrițeni: Valer Simion Cosma (coordonatorul Școlii de Vară din Telciu) și Simion Pop – referent cultural la Palatul Culturii:

Muzica populară poate fi un liant între generații și geografii diferite, dar și o lentilă prin care putem înțelege o parte din transformările sociale care au marcat ruralul românesc. Valer Simion Cosma explorează legătura dintre migrația transnațională și revirimentul folcloristic din ultimele decenii, arătând în același timp, cum tehnologia facilitează acest fenomen și îl extinde la toate generațiile. Un text care aduce o privire din interior, bazată pe cercetare îndelungată de teren în satele din județul Sălaj.”

În expoziția inaugurată ieri la Palatul Culturii aveți ocazia să descoperiți, totodată, care este rolul preoților într-un univers magico-religios rural, intrat pe turnanta modernizării, în societatea românească de secol 19 și primele decenii ale secolului 20.

Cercetarea îi aparține tot lui Valer Simion Cosma. Ea presupune o abordare interdisciplinară care folosește metode și surse dintre cele mai variate pentru depășirea perspectivei instituționalizate asupra vieții religioase.

În prim plan ajunge religia trăită, în care preotul apare în tripla ipostază de vindecător, învățător și păstor. În ce fel se manifestă puterea clericilor ? În ce măsură putem observa continuități, discontinuități și adaptări ale credințelor magico-religioase în lumea rurală contemporană?

Simion Pop s-a ocupat de „bruiajul credinței”: 

„Antropologia religiei și a creștinismului ne poate ajuta să înțelegem mai bine ramificațiile multitudinii de discursuri și practici publice legate de credință. Mai multe ipostaze identitare – a fi religior, creștin, ortodox, român, moral sau liber-cugetător – au legătură cu categoria „credinței”.

O explorare antropologică deschide subiectul credinței și către o abordare comparativă. Modernitatea occidentală a produs o istorie fascinantă a transformării categoriei credinței dinspre spațiul religios spre domeniul secular (vezi fenomenul naționalismelor) dar și o refasonare a felului în care privim „religiile lumii”…

Fiecare text are un cod QR care permite accesarea unei variante audio a textelor. 

Arta observației și Sfertul Academic sunt proiecte co-finanțate de AFCN. 

Nu ratați azi, 19 septembrie, deschiderea oficială PASAJE International Film Festival, de la ora 17.30: La Palatul Culturii va putea fi vizionată comedia VISUL (136 min, România, 2023), regizată de Cătălin Saizescu.

Distribuție: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Serghei Mizil, Gloria Găitan, Magda Catone
Nominalizare la Premiile GOPO 2024 pentru interpretare, imagine, muzică și design vestimentar.

Bilet: 30 lei

De la ora 20.30 – concert ethno-jazz de cea mai bună calitate – cu TRIGON !

Formația Trigon s-a format în 1992, cântă muzică improvizațională bazată pe tradiţia muzicală din regiunea Balcanilor. Formația a participat la numeroase festivaluri de jazz și s-a ales cu diverse premii internaționale. Au susținut concerte pe cele mai mari scene mondiale: “Portalegre jazz fest”, “North Sea Jazz festival” (Rotterdam), “Jazz in Hermitage” (Moscova), “Porgy & Bess” (Viena), “Grenoble Jazz Festival” (Franța), Radio France (Paris), Norwegian Academy of Music, „Jazz Festival 22 Fabrik” (Germania), „Music Meeting 14”, Nijmeghen (Olanda), „Rikkoukai” Theater in Tokyo, „Vilnus jazz festival”- (Lithuania), „Balkan fever festival”(Viena), “Jazzycolors” (Paris), “Pulse” festival in London si Brighton (UK),“29 th Montreal International Jazz Festival” (Canada), Theater Sondra Make Music Stockholm (Sweden), London jazz festival (UK) …

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...