15 C
Bistrița
joi, septembrie 19, 2024

VIDEO – Începe PASAJE International Film Festival: Cinci zile de evenimente de excepție, la Bistrița

Simion Pop și Bianca Bor, coordonatorii PASAJE International Film Festival, au explicat pentru Bistrițeanul.ro că în afara proiecțiilor de filme – la Turnul Dogarilor, Cinema Dacia și Palatul Culturii – PASAJE oferă publicului din oraș o mulțime de evenimente de excepție.

În galeria Palatului Culturii am pregătit și o serie de filme experimentale. Vă recomand în special un film realizat de o artistă franceză, Marie Bovo – The milky way. Tot aici se vernisează și expoziţia Arta Observaţiei alături de Maria Rădan-Papasima, antropolog și membru cofondator Antropedia.

Sunt filme foarte diverse. O secțiune întreagă este dedicată elevilor și profesorilor. Iar sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 12, se anunță o dezbatere foarte interesantă: De ce avem nevoie de film și festivaluri de film în revitalizarea culturală a comunităților locale”, a explicat Simion Pop pentru Bistrițeanul.ro.

Festivalul propune celor interesați și două ateliere foarte interesante. Un atelier se adresează tinerilor pasionați de scenaristică și regie, pe dutata a 5 zile, cu Gabriel Gheorghe – scenaristul  comediei Visul, ce va fi proiectat joi, 19 septembrie.

PASAJE International Film Festival – Program 18 septembrie

  • 17.30 – Vernisajul expoziţiei – Arta Observaţiei – în Galeria Palatului Culturii – Invitată: Maria Rădan-Papasima, antropoloagă & cofondatoare Antropedia 

Expoziţia a fost prezentată şi la Barcelona, Bucureşti, Cluj, Timişoara, Manchester. 

Evenimentul propune publicului o călătorie vizuală impresionantă inspirată de cercetări din domeniul antropologiei sociale. 124 ilustrații editoriale aduc la viață narațiuni complexe și subtilități culturale surprinse de 90 de cercetători/oare și 64 de artiste/ști.

Dacă antropologii sunt maeștri ai artei observației, cum arată arta inspirată de observațiile lor? Expoziția construiește o punte între mediul academic și artă și pune în lumină puterea transformatoare a celor două domenii, dar și a colaborării interdisciplinare.

  • 18.00 Prima Proiecţie a fimului experimental Milky Way/Calea Laptelui (10 min.) al artistei franceze Marie Bovo (Mennour, Paris). Urmează alte două filme experimentale de dans Call of Pink şi Dancen – Ce spunem atunci când nu vorbim?.

Intrarea este liberă. 

Calea Laptelui: „Filmul începe după ce soarele a apus. Suntem la Marsilia, iar laptele este pe foc. Fierbe, dă pe afară și își recapătă libertatea lichidă pentru a coborî pe pantele orașului până în port. Mișcarea sa este continuă. Dintr-un fir timid de alb, devine un pârâu impetuos. Ca și cum, pe măsură ce își urmează drumul, ar câștiga încredere în puterea sa de a reînvia orașul, de a-l face să renască prin calitățile sale vitale, fertile și primordiale. Lichidul hrănitor, în toată puterea sa simbolică, devine un ghid pentru a citi orașul. Acționează ca un revelator al mediului…”

  • 19.00 Proiecţie de film la Palatul Culturii: Lecţiile Blagăi / Blaga’s Lessons

Bilete pe iabilet.ro

  • Regie: Stephan Komandarev
  • Dramă, 114 min, Bulgaria, Germania, 2023, Acordul Părinților 12+
  •  Distribuție: Eli Skorcheva, Gerasim Georgiev, Rozalia Abgarian
  • Sinopsis: O profesoară, care este victima unei escrocherii telefonice pierzând economiile acumulate de-o viață, își dă seama că nu există nicio modalitate de a-și recupera banii. Totul se schimbă pe măsură ce banii încep să vină, transformându-se ea însăși într-o escroacă.

Marele Premiu la Karlovy Vary 2023, Marele Premiu la Sofia 2024

Filmul face parte dintr-o serie de 5 filme din cadrul festivalului despre vieţile profesorilor şi elevilor: Profesorul care a promis marea, Excursie, Fără aer şi Explicaţiei pentru toate.

 Informaţii despre programul festivalului şi bilete – AICI

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

GB Instaplan Bistrița face angajări! NOI locuri de muncă și la Polimed, Aquabis, MasterFoam

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Polimed și GB Instaplan. Se caută operatori producție, gestionar, inginer automatist, sudori, lăcătuși, instalatori și electricieni. Lista completă - mai jos: 

SUPER OFERTĂ de toamnă: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA...

Profită acum de oferta specială Materom Automotive și achiziționează cel mai îndrăgit model Škoda: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA inclus)!