Potrivit unei informări a Inspectoratului de Poliție Județean, cele mai multe victime ale înșelăciunii online sunt chiar din municipiu. Doar anul acesta, în Bistrița au fost înregistrate 167 de astfel de infracțiuni, 115 dintre ele fiind comise în mediul online.
Anul acesta, Inspectoratul de Poliție Județean a înregistrat, la nivelul județului 287 de cazuri de înșelăciune, dintre care 141 au fost comise prin mijloace de comunicare online.
Cele mai multe astfel de infracțiuni au fost sesizate în municipiul Bistrița, unde s-au înregistrat 167 de infracțiuni. 115 dintre acestea au fost comise în mediul online.
„Din totalul infracțiunilor sesizate, 67 de fapte de înșelăciune sunt în prezent cercetate de către Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, dintre acestea, 18 fiind comise în mediul online. Aceste cazuri implică prejudicii mai ridicate și necesită o abordare mai complexă”, a precizat, într-o conferință de presă Ovidiu Mihai Lupșa, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Printre cele mai comune înșelăciuni de care s-au bătut polițiștii bistrițeni se numără: fraudele cu investiții. Aceste scheme sunt diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.
Comune sunt și „scam-urile” pe rețelele de socializare, care promit câștiguri din senin, moșteniri neașteptate sau obținerea de credite cu dobândă foarte mică. Toate aceste metode solicită o plată în avans.
Metodele și mijloacele de prevenire și identificare a fraudelor online sunt detaliate pe site-ul www.sigurantaonline.ro .
Foto: Shutterstock