0.4 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

DOLIU. Ne-a părăsit Ioan Emil Teodorescu, fondatorul grupului Ridendo, regizor, scenarist, cititor împătimit de poezie, pescar și prieten: „Dumnezeu să te țină în lumină, Teo”

S-a stins ieri din viață Ioan Emil Teodorescu – Teo sau Tiriluc pentru prieteni – fondatorul grupului Ridendo și regizorul unor tulburătoare spectacole de poezie la Sinagoga sau Biblioteca „George Coșbuc” din Bistrița…

Cei care doresc să-și ia rămas bun de la Ioan Emil Teodorescu o pot face la slujba de priveghi care va avea loc duminică, 1 septembrie, la ora 18.00, la capela cimitirului de pe Tărpiului.

Slujba de înmormântare se desfășoară luni, 2 septembrie, de la ora 10.00, în cimitirul de pe Tărpiului.

De Sfântul Alexandru, Dumnezeu s-a îndurat de Teo.

O boală urâtă și agresivă i-a luat puterea și i-a domolit frenezia cu care ne binedispunea.

Era prezent în orice loc unde se întâmpla un act cultural. Îl vedeai oriunde în oraș, în galerii, în săli de spectacole, pe terase, pe malurile apelor la pescuit. Cunoscut de toată urbea în care s-a născut și a trăit liber și la vedere.

Îi plăcea foarte mult cuvântul diletant și îl echivala cu „a face orice lucru cu și din iubire”.

Emil Teodorescu era autodidactul care scotea la lumină – citind cu atenție – valențe ale unor texte sau poeme pe care, printr-o interpretare originală, le prezenta într-o surprinzătoare percepție.

A fondat un faimos grup de umor, Ridendo – amintindu-ne mereu de ridendo castigat mores. Împreună cu membrii trupei Ridendo, a făcut cunoscută mișcarea de amatori a Bistriței. A participat la festivaluri de umor studențesc și nu numai, obținând numeroase premii și aprecieri.

Talentul de regizor și chiar scenarist și l-a exprimat înființând Asociația Didascalia. A promovat, prin intermediul acesteia, o serie de poeți autohtoni: Viorel Paraschivoiu, Maria Ujică, Atila Răzvan, Luca Onul.

A găsit sponsori pentru spectacole, cum ar fi cel pentru compania Passe Partout Dan Puric.

I-a sărbătorit cu spectacole și recitaluri dramatizate – pe Eminescu și Nichita Stănescu. Spectacolele au fost montate cu ajutorul unor artiști consacrați din București și Târgu Mureș: Camelia Dincă Ion, Ștefan Ruxanda sau Dan Rădulescu.

L-a întâlnit la București pe regizorul Alexander Hausvater și l-a convins să facă un atelier de creație la Colibița.

A pregătit tineri pentru scena profesionistă a teatrelor din Brașov, Cluj, București.

A ucenicit, pe când era elev, pe lângă artiștii din Bistrița și fotografii Max Fritsch și arh. Nae Mucea. A învățat și a făcut vitralii cu artiștii arădeni Leanu Qiu și Dan Alexandrescu.

Pe unii dintre concetățenii noștri i-a contrariat. Pe alții i-a făcut mai iubitori de oameni și de frumos… Cu siguranță, și unii și alții vor constata că orașul a pierdut ceva din savoarea unui trecut care se schimbă odată cu noul comportament urban. O fi bine, o fi rău?!

Ne vei lipsi Teo…

Prietenii nu te vor uita !

Dumnezeu să te țină în lumină…”, au transmis prietenii lui Ioan Emil Teodorescu. 

ARTICOLE SIMILARE

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...