Furnizorul de apă Aquabis a fost nevoit în mai multe rânduri să furnizeze apă cu întreruperi în Colibița. Asta în ciuda faptului că lacul de acumulare Colibița, din mijlocul localității, se numără printre lacurile cu cel mai mare grad de umplere din arealul acesta.
Chiar ieri, furnizorul de apă Aquabis anunța că punctul de captare care asigură apa în Colibița este considerabil afectat și că „Marea de la Munte” urma să rămână iar fără apă o zi întreagă.
De vină ar fi lipsa de precipitații din ultima perioadă care afecta punctul de captare cu apă a localității Colibița. Mai multe despre acest subiect puteți citi mai jos:
Aquabis: „Punctul de captare care asigură apa în stațiunea Colibița este considerabil afectat!”
Culmea, potrivit unei informări semnate de Apele Române Someș-Tisa, Colibița se numără printre lacurile de acumulare cu gradul cel mai mare de umplere: 82%. Mai bine stă doar Tarnița cu 91% și Strâmtori-Firiza – 84%.
„Din punct de vedere cantitativ, volumul de apă stocat în lacurile de acumulare din arealul Someș-Tisa este suficient pentru a asigura funcţionarea sistemului centralizat de alimentare cu apă pentru utilizatori. Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa monitorizează permanent situația acumulărilor și a cursurilor de apă. Facem un apel cetățenilor să conștientizeze că este esențial să folosească echilibrat și responsabil resursele de apă de care dispunem”, precizează Apele Române Someș-Tisa.
UPDATE:
Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa spune însă că localitatea Colibița nu are ca sursă de alimentare cu apă lacul Colibița, deși este chiar în centrul său, ci trei izvoare ale pârâurilor Măgura și Fundoaie Popii, motiv pentru care chiar dacă gradul de umplere al lacului este mare, locuitorii stațiunii tot pot rămâne fără apă:
„Acumularea Colibița are ca funcțiune asigurarea indirectă a apei brute pentru alimentarea cu apă doar a localităţilor din aval, inclusiv a municipiului Bistriţa. Captarea apei se realizează din râul Bistrița, prin intermediul a două prize. Una dintre acestea este situată imediat în aval de Centrala Hidroelectrică (CHE) Colibița, iar cealaltă imediat în amonte de municipiul Bistrița. Localitatea Colibița nu are ca sursă de alimentare cu apă acumularea Colibița, astfel că nu există nicio legătură între coeficientul de umplere (de 82%) și faptul că în localitate există restricții în alimentarea cu apă, impuse de către operatorul de apă. Sursele de alimentare cu apă a localității Colibița provin din trei izvoare ale pârâului Măgura și pârâul Fundoaia Popii (curs de apă necadastrat)”.