0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

ALTE vremuri… Despre tunelul secret din beciurile castelului Teleki din Posmuș ce ajungea până la fostul conac al familiei Banffy, acum școala gimnazială din Șieu

Între legendele care învăluie castelul Teleki din Posmuș se numără și cea referitoare la  tunelul secret care pornea din beciurile clădirii. Acesta ajungea până la fostul conac al familiei Banffy, acum școala gimnazială din Șieu…

Conform cronicilor, prin anii 1400 – 1450 castelul nu exista. Grofii acelor vremuri – groful Tamaș (1479) și Balthazar Bornemisa (1479) aveau în schimb hăizașuri mari și case de lemn.

Abia în 1661 apare în sat groful Teleki din familia conților de Szék care începe construcția castelului. La construirea acestuia se spune că a contribuit și armata, dar și câțiva meșteri din Bistrița. În susul văii din Posmuș – numită Valea Șurii – țiganii pricepuți făceau sute de mii de cărămizi necesare construirii castelului. Legenda spune că în zidurile beciurilor ar fi ascunsă o comoară. Bătrânii satului susțin că ea există și azi…

ALTE vremuri: Câteva file din zbuciumata și fascinanta istorie a familiei Teleki, proprietara Posmușului vreme de aproape trei secole

Alte legende susțin că și sub rădăcina stejarului secular de lângă castelul Teleki ar fi îngropată o comoară.

De sub ramurile stejarului din Posmuș grofii castelului îi urmăreau cu binoclul pe iobagii care nu se supuneau ordinelor și care erau spânzurați de călăi pe Dealul Morții…

Locuitorii satului povesteau odinioară că la grofii Teleki din Posmuș erau angajați mulți iobagi români și sași. Condițiile de muncă nu erau tocmai încurajatoare. Pentru munca lor, iobagii erau răsplătiți cu bucate puține și un singur rând de haine. Nu aveau nicio zi liberă…

ALTE vremuri: Amintiri despre uriașii care locuiau în Cetățuia Posmușului și băile sărate miraculoase din zonă

Bătrânul Dumitru Dumbrăvan – supranumit contele, unul dintre persoanele care cunoaște foarte bine istoria locului – povestea despre beciurile castelului. Aici ar exista o ușă secretă care permite accesul într-un tunel secret. Tunelul duce la fostul conac al familiei grofului Banffy – acum sediul școlii gimnaziale din Șieu. Povestea referitoare la tunelul secret a fost confirmată și de nonagenarul Mihail Băbuțan din Posmuș, dar și de unii etnici maghiar din Șieu. 

Castelul a fost construit după 1746, în timpul contelui Pal Teleki de Szék. O dovedește stema compusă Teleki-Haller, așezată deasupra porții principale, dar și data inscripționată pe bolțarul ușii corpului de locuință: anul 1752.

Specialiștii au ajuns la concluzia că în anii 1760 a fost construit corpul central al castelului. Ulterior au fost construite și restul aripilor care, conform inventarului din 1774, întocmit după moartea contelui Pal Teleki erau finalizate în întregime.

Castelul Teleki din Posmuș este un ansamblu alcătuit din corpul de intrare (C1), trei clădiri anexe și corpul principal, locuința propriu-zisă.

Acestea sunt aranjate în jurul unei curți rectangulare, însă nu o închid. Corpul principal fiind amplasat individual, pe latura de vest a castelului.

În 1936, Ernő Teleki – ultimul proprietar – a modificat aripa stângă a construcției, pentru a extinde curtea interioară, și o relochează în afară, transformând-o complet față de cum arăta înainte.

Ernő Teleki – ultimul proprietar al castelului Teleki din Posmuș

Sursa @ Monografia Posmușului, de Ioan T. Someșan, Aurica T. Someșan și Vasile S Tutuia

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...