Prăznuim pe 15 august Adormirea Maicii Domnului: moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer. Este cea mai mare sărbătoare religioasă a verii, numită și Paștele verii.
La Mănăstirea Nicula, ieri seară în jurul orei 21.30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune. A fost așezată pe Altarul de vară, străjuită de tineri îmbrăcați în costume populare. Mii de credincioși au cântat pricesnele tradiționale ale praznicului, alături de surorile Maria și Andreea Pavelean. din Bistrița.
PS Teofil de Iberia, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române în Spania și Portugalia, a săvârșit slujba Vecerniei, alături de IPS Andrei, subliniind importanța Maicii Domnului în viața credincioșilor. „Venim la Maica Domnului nu doar să ne rugăm, ci și să învățăm… Ea ne povățuiește prin tăcerea și viața ei… Maica Domnului ne arată ce înseamnă să trăiești frumos și să mori frumos, într-o armonie cu voia lui Dumnezeu”, a mai spus preotul.
Sărbătoare mare, azi, și la Mănăstirea cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Dobric, numită și Nicula Țibleșului.
Slujbele religioase au început la Dobric încă de ieri seară. Slujba de hram de astăzi va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, alături de un sobor de preoți și diaconi.
În prezența a mii de pelerini, ieri seară la Dobric a fost săvârșită Slujba Vecerniei cu Litie. Părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, a adresat un cuvânt de învățătură pelerinilor adunați la hram.
Se vorbește printre credincioși că o rugăciune rostită din tot sufletul, în fața Icoanei Maicii Domnului din Dobric, dă roade. De-a lungul timpului, icoana a alinat durerile multor credincioși, iar pe unii i-ar fi vindecat chiar și de cancer…
Conform canoanelor bisericeşti, azi nu se spune „La mulţi ani”. Românii care poartă acest nume îşi serbează onomastica pe 8 septembrie, de Naşterea Maicii Domnului.
Adormirea Maicii Domnului, vestită cu trei zile înainte, de Arhanghelul Gavriil
Sfântul Maxim Mărturisitorul, cel care a redactat „Viața Maicii Domnului”, spune că Arhanghelul Gavriil întinzându-i ramura de finic, i-a spus „Fiul și Domnul tău te cheamă: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Așa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pământului, așa vei bucura și pe oștirile cerești prin urcarea ta cea binecuvântată, cu care ai făcut să strălucească încă și mai mult sufletele sfinților”.
După această veste, Fecioara Maria i-a încurajat pe cei apropiați. „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Vreau să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființă și viață. Și când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă.
Pentru ca Cel ce o judecă în milostivirea Sa, să se milostivească de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții.
Iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Păstor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc…!”
Apoi a mulțumit Domnului pentru toate. Mântuitorul a venit la ea împreună cu cetele îngerești și i-a zis: „Fericită fii și să se bucure inima ta. Pentru harul care ți-a fost dat, tot sufletul care va chema numele tău cu sfințenie nu va fi lepădat, ci va afla mângâiere și milostivire în această viață și în veacul viitor…”
Tradiții de Sfânta Marie, în Bistița-Năsăud…
Cele mai multe tradiții de Sfânta Marie se leagă de pelerinajul la Nicula. În Ciceu Mihăiești, preotul și credincioșii, cu icoana Maicii Domnului în frunte, străbăteau pe jos drumul până la Mănăstirea Nicula. Marșul lor începea în zorii zilei de 14 august.
Și la Figa această tradiție este considerată o jertfă adusă Fecioarei Maria. Cine străbătea pe jos drumul până la Nicula avea parte de o dorință împlinită.
La Chiraleș, înainte de a intra în sat, pelerinii cântau pricesne. În față se aflau doi tineri vrednici, care purtau pe brațe darul cumpărat de la Mănăstirea Nicula pentru biserica din Chiraleș.
La Zagra, Adormirea Maicii Domnului se sărbătorea pentru ca Sfânta Maria să aibă grijă de săteni și să-i ferească de rău.
Și din Chiuza plecau pelerini care străbăteau cei 120 de kilometri dus-întors până la Nicula cu prapuri și cu icoana Maicii Domnului în frunte.
În dimineața zilei de 15 august, tradiția spune că femeile trebuie să meargă la biserică cu prune, struguri și bucate alese. Acestea sunt sfințite și apoi împărţite în cinstea celor trecuți în neființă.
Se spune că sărbătoarea se ține mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naștere ușoară și pentru vindecări.
Se mai crede că uşa trebuie ţinută deschisă de Sfânta Marie, pentru ca Maica Domnului să poată intra în casă și să aducă binecuvântare.
Foto @ Radio Renasterea