Alesia Bătinaș și Maria Muntean – care studiază pian la Liceul de muzică „Tudor Jarda” cu profesoara Helga-Melinda Deac – s-au întors recent din Italia. Au participat la Cursurile Internaționale de Interpretare Muzicală (ediția 42), la Foligno, Italia, susținute de profesorul Anthony Ciaccio de la Conservatorio Alessandro Scarlatti din Palermo.
„Alesia Bătinaș și Maria Muntean s-au descurcat foarte bine. Au avut foarte multe lucruri de învățat. A fost ca o gură de aer proaspăt… Le-a prins foarte bine un asemenea restart, un adevărat impuls motivațional. A fost mai mult decât o fantastică experiență pianistică – a fost și o experiență culturală deosebită”, a povestit profesoara Helga-Melinda Deac pentru Bistrițeanul.ro.
„Pentru mine a fost o plăcere enormă să pot lucra cu Alesia și Maria și sper să le fi dat nu doar umile mele cunoștințe, ci și stimulul și dorința de a „face” tot mai mult la cea mai înaltă calitate posibilă, cu dorința de a infrunta orice situatie din viata cu interes, cu detalii meticuloase si cu fericire. Mulțumesc din nou profesorului Helga Melinda Deac, liceului „Tudor Jarda” și Clubului Rotary Bistrița Nosa. Mulțumesc încă o dată România, o a doua casă pentru mine”, a transmis profesorul și pianistul Anthony Ciaccio.
Elevele și profesoara din Bistrița au ajuns în Italia la invitația profesoarei de pian Silvia Stroia de la Colegiul Național de de Arte din Târgu Mureș.
Aceasta a participat la curs și în anii anteriori, susținând și un concert alături de profesorul Anthony Ciaccio. Le cunoștea pe elevele de la Liceul „Tudor Jarda” de la olimpiade și concursuri. Așa că în acest an le-a invitat și pe ele.
„Am fost foarte încântați pentru că acest curs este o ocazie specială. A fost mai mult decât o fantastică experiență pianistică – a fost și o experiență culturală. Au fost pianiști și din Londra, dar și din Ungaria. Am avut ocazia să ascultăm și să învățăm și din repertoriile lor.
Am reușit să vizităm și câteva obiective turistice din Italia, dar și din Budapesta, pentru că la întoarcere ne-am oprit puțin și acolo”, a povestit profesoara Helga-Melinda Deac.
De ce este important un asemenea masterclass ?
„Un asemenea curs are întotdeauna un impact mai mare: te confrunți cu un profesor de la Conservatorul din Palermo – un foarte bun pianist. Este un profesionist adevărat, cu foarte multe concerte, foarte multe colaborări și participări în jurii internaționale.
Ne-a oferit tot felul de exemple și elemente comparative între repertorii, a șlefuit din aspectele tehnice. A subliniat anumite nuanțe, le-a atras fetelor atenția asupra unor detalii mai importante decât considerau ele înainte.
E vorba de anumite finețuri, anumite voci scoase în evidență, un tempo mai rapid sau mai lent, caracterul și emoția care trebuie transmise, cât de scurt sau lung articulezi notele… A fost un curs complex și cuprinzător.
Cursurile au avut loc într-un muzeu. Ne-am simțit ca în Capela Sixtină… Am avut ocazia să cântăm pe un pian Steinway & Sons – un pian incredibil. Numai experiența în sine de a cânta pe un asemenea instrument ni s-a părut fabuloasă. Ai senzația că instrumentul cântă singur. E divin…
În plus, noi n-am avut până acum tangențe cu școala pianistică italiană.
E o altă lume, o altă perspectivă, o altă mentalitate. Nu se poate spune că în Italia se cântă diferit, dar, așa cum caracterul diferă de la o persoană la alta – la fel și interpretarea. Italienii fiind mai expansivi și energici, transmit toată această energie în interpretare.
A trebuit să ne înscriem cu un număr de piese din repertoriu, pe care fetele le-au lucrat acolo.
Alesia Bătinaș a reușit să ajungă la Palermo grație implicării doamnei Viorica Cira și a Clubului Rotary Bistrița Nosa. Alesia și-a dorit foarte mult să ajungă acolo, dar fără acest sprijin nu ar fi reușit… Așa că mulțumim din suflet celor care au făcut posibilă împlinirea acestui vis, dar și conducerii Liceului Tudor Jarda care a sprijinit demersul din prima clipă”, a mai precizat profesoara Helga-Melinda Deac.
Care a fost cel mai mare câștig pentru elevele din Bistrița?
„Un mare câștig a fost că s-au simțit parte din acest schimb de experiență internațional. Au văzut care este atitudinea și mentalitatea de lucru europeană. Și în țară avem profesori foarte foarte buni. Dar când ai șansa de a păși dincolo de granițe – iei contact cu alte culturi, noi personalități. Toate acestea se asimilează și se integrează în interpretarea lor la pian. Muzica în sine spune o poveste. Iar ca să ai ce să transmiți, ce să povestești mai departe – e vital să acumulezi un bagaj cât mai amplu de experiențe și cunoștințe culturale.
La Liceul „Tudor Jarda” se fac frecvent masterclass-uri și cursuri cu profesori foarte buni. Acest curs a oferit în plus și aventura excursiei și experiența culturală a Italiei.
La finalul celor patru zile de cursuri intensive, Alesia și Maria au susținut un concert. A fost o provocare și o dimensiune inedită. Lucrăm un an întreg la clasă, și știm că susținem un concert abia la finalul anului, că avem timp suficient. Aici au fost nevoite să pregătească un concert în patru zile. Este o provocare care le-a prins foarte bine. Le-a forțat să iasă din zona lor de confort”, a conchis profesoara Helga-Melinda Deac.
Alesia Bătinaș
Maria Muntean
Foto & Video @ Liceul Tudor Jarda Bistrița