11.9 C
Bistrița
vineri, septembrie 20, 2024

PRO-VERB: Să nu râzi de măgar, că s-ar putea să-l încaleci cândva…

Prietenii mei care cunosc romanul Țara ascunsă, care se află în librării, bănuiesc că sunt un bun cunoscător al prozei lui Liviu Rebreanu. În Caietele marelui prozator născut la Târlișua – care sunt adevărate laboratoare ale creației rebreniene editate de Nicolae Gheran – sunt multe note despre felul de a fi al românului. Într-un loc Rebreanu notează și acest proverb din popor: Să nu râzi de măgar cumva, că poate-l încaleci cândva…

O fi folosit proverbul sau nu în vasta lui operă, dar noi îi despletim aici un pic înțelesurile.

Omul care trăiește din lucrul mâinilor lui asupra pământului – și mai sărac, sau poate doar cu o reclamă mai proastă – nu trebuie niciodată neglijat și batjocorit. Pentru că nu se știe ce bogății ascunde mintea lui sau ce soluții inedite se află în el, în situații de criză. În pietriș, nisip și pământuri se află aurul cel rar. Iar lotusul pur și imaculat din nămol își trage puterea.

Rebreanu însuși fiu de notar și intelectual nu a luat în râs și nu a batjocorit țăranii. Ci a încercat să îi înțeleagă în romane care au dăinuit în timp. De altfel, chiar discursul lui de primire în Academia Română se cheamă Laudă țăranului român. Așa că se cere să acordăm atenția cuvenită acestui proverb care ne sugerează să cercetăm cu răbdare esențele, nu aparențele. Să nu râzi de măgar, s-ar putea să-l încaleci cândva…

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Nu ” sa-l incaleci „… ca prea suna a ” scalvie … sau batjocura „… ci ” S-AR PUTEA SA-L ROGI odata… candva … SA TE CARE-N SPATE , CA PE UN NIMURUG … ” !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

GB Instaplan Bistrița face angajări! NOI locuri de muncă și la Polimed, Aquabis, MasterFoam

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Polimed și GB Instaplan. Se caută operatori producție, gestionar, inginer automatist, sudori, lăcătuși, instalatori și electricieni. Lista completă - mai jos: 

SUPER OFERTĂ de toamnă: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA...

Profită acum de oferta specială Materom Automotive și achiziționează cel mai îndrăgit model Škoda: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA inclus)!