Cel mai recent număr al revistei Observator Cultural cuprinde câteva articole în care se vorbește elogios despre recentul festival de poezie desfășurat la Bistrița. „Probabil că nu există poet român relevant care să nu fi trecut pe la festivalul de aici”.
Poezia a catalizat tot spiritul Bistriței. A fost principalul ei constructor de comunitate – a remarcat Radu Vancu, unul dintre cei mai apreciați scriitori ai momentului, în cel mai recent număr al revistei Observator Cultural.
„Bistrița e, probabil, locul prin care poezia a intrat cel mai eficient în lume în România ultimilor 15 ani. Probabil că nu există poet român relevant care să nu fi trecut pe la festivalul de aici; și cîteva zeci dintre poeții cei mai relevanți ai lumii (alții decît cei de limbă română, vreau să zic) au trecut, de asemenea, pe aici de-a lungul celor 16 ediții ale festivalului.
Ce au reușit Dan Coman, Marin Mălaicu-Hondrari și Gavril Țărmure e tot ce-și poate dori mai mult un festival: să transforme un loc real într-un cap de pod al artei respective.
Pe unde intră poezia în România? Pe la Bistrița: acolo e capul de pod al poeziei, pe acolo intră contingentele ei în lume”, a mai remarcat Radu Vancu.
FOTO/VIDEO – Poezia, la Bistrița: Orașul devine fosforescent, aerul se umple de versuri…
Și, cum poezia transformă tot ce atinge, poezia a transformat și orașul, care arăta altfel înainte de festival – și altfel după, a mai notat Radu Vancu.
„Nu mă refer doar la creșterea incredibilă a publicului (400 de spectatori, cam atât a avut a doua seară de lecturi – ceea ce e fabulos pentru orice standarde, inclusiv ale celor mai importante capitale culturale ale Europei!)… Ci la naturalețea eficientă cu care Bistrița știe să primească poezia. Și celelalte arte – muzica și teatrul, mai ales…”, a subliniat Radu Vancu.
Mai jos – și alte articole despre festivalul și invitații de aici:
- Adela Greceanu: „Încrederea fără rest în poezie”
- Ștefan Manasia: „Sevraj festivalier”
- Claudiu Komartin: 2000-ismul văzut de la firul ierbii
- Nicoleta Munteanu: Identitatea noastră e modelată de lumea în care trăim”