Potrivit șefului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, Adrian Briciu, majoritatea persoanelor care și-au schimbat buletinul pe Sânmihaiu de Câmpie erau din Bistrița. Procurorii verifică momentan peste 350 de acte de identitate emise în perioada martie – iunie. Culmea, o parte din persoanele care și-au schimbat buletinul pentru a putea vota anul acesta la Sânmihaiu de Câmpie au făcut-o și acum 4 ani, la alegerile trecute.
Primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier local au fost reținuți ieri pentru 24 de ore de procurorii DNA, fiind cercetați pentru grup infracțional organizat, fals, uz de fals, fals informatic și coruperea alegătorilor. Astăzi, cei patru au scăpat de gratii, fiind cercetați sub control judiciar pentru 60 de zile.
La aceștia se adaugă încă un viitor consilier local care de ieri este cercetat sub control judiciar și o funcționară de la registrul agricol, care de astăzi este cercetată sub control judiciar.
„O parte din persoane au fost convinse să voteze cu anumiți candidați și anumit partid politic prin oferirea unor sume de bani, 700 de lei pentru fiecare persoană, iar alte persoane au fost convinse în baza unor relații de prietenie sau rudenie cu membrii grupului infracțional. Până în prezent s-a stabilit eliberarea a peste 60 de adeverințe false emise de primărie, în vederea stabilirii reședinței persoanelor în cauză. Membrii grupului infracțional au asigurat transportul persoanelor respective la secțiile de votare de pe raza comunei, în data de 9 iunie, în vederea exercitării dreptului la vot”, a declarat Adrian Briciu, șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Primarul riscă până la 5 ani de închisoare dacă se dovedește că este vinovat. Acesta își va putea exercita funcția pe durata cercetărilor.
Majoritatea persoanelor sunt din Bistrița!
Majoritatea celor care și-au schimbat buletinul sunt din Bistrița. Câteva locuiesc la blocurile sociale din Viișoara, iar procurorii au ajuns la concluzia că și în urmă cu 4 ani au făcut aceeași mișcare, mutându-și domiciliul tot la Sânmihaiu de Câmpie, pentru a putea vota.
O parte din imobilele care figurau în buletine chiar există și sunt locuite de alte persoane, o altă parte sunt în paragină și o parte pur și simplu nu există. Au fost cazuri în care pe o singură locuință apareau 7-8 persoane.
O parte din cei care îi aveau pe alții pe adresă știau situații, alții au aflat de la polițiști, cu ocazia cercetărilor.
Se pare că funcționara de la Registrul Agricol care a emis adeverințele false nu a fost constrânsă în vreun fel să o facă.
Mai puteți citi:
Surse: Funcționarii de la Sânmihaiu de Câmpie ar fi emis 200 de adeverințe false în 3 luni!
Acești alegători ar trebui scoși din locuințele sociale și mutați în Sanmihaiul de Câmpie!