Bicicliștii din Bistrița se pot considera norocoși: de câteva zile, au și ei în oraș semafoare special destinate lor. Deocamdată acestea sunt încă în probe: semnalizează interdicția de a trece, chiar dacă în zonă nu se află nimeni. Însă cu răbdare și atenție maximă, lucrurile se vor așeza curând în matca lor.
Încă de marți, de la prânz, Primăria Bistrița a anunțat că se „efectuează punerea în funcțiune și efectuarea de probe a sistemului de semaforizare pe străzile cuprinse în obiectivul de investiții „Reconfigurarea axei de transport pe traseul str. Gării – bl. Decebal – str. Andrei Mureșanu – str. Năsăudului”.
Municipalitatea a transmis participanților la trafic „să dea dovadă de înțelegere și atenție sporită în trafic, să respecte noile reglementări cu privire la semnalizarea semafoarelor, pentru a nu crea blocaje în trafic…”
Problema este că noile reglementări par să încurce, mai mult decât să descurce și să fluidizeze traficul. Șoferii se plâng că acestea funcționează fără nicio noimă. Sau că sunt amplasate în locuri total nepotrivite.
Noutatea semafoarelor pentru bicicliști a fost remarcată și de profesorul Ioan Bâca. Acesta a postat ieri un video, încercând să înțeleagă cum funcționează semaforul:
„Da, în Bruxelles sunt semafoare pentru bicicliști și sunt pe bune. Asta înseamnă că biciclistul nu mai este obligat să coboare de pe bicicletă. Știu, pentru că am stat acolo șase ani. Dar, în Bruxelles fluxul de circulație pentru bicicliști este asigurat și este o plăcere să te dai cu bicicleta. Aici, în Bistrița, este un calvar și un permanent pericol!”, a comentat unul dintre internauți.
Un alt comentariu – avertizează că „pe strada Gării, pe o porțiune de 500 de metri sunt două sensuri giratorii și acum vom avea și 3 semafoare!!! Vă dați seama ce măcel va fi când începe școala ?!?”
Din pacate n-am inteles ideea cu semaforul pentru biciclete. Pe pistele pentru biciclete sint amplasate semafoare ? Sau noutatea e ca la trecerile pentru pietoni sint amplasate suplimentar si semafoare pentru biciclisti ? Ar fi nevoie de o informare mai in detaliu daca se doreste o intelegere mai buna a acestei reglementari; sau mai ramine varianta de invatare pe propria piele, adica la spital sau la politie daca ai ghinion si nu te-ai prins de schema …
Citind codul rutier, intelegem. E reglementat. Dar, in romania, biciclistii, motociclistii si trotinetistii se plang desi nu respecta nimic.
Oricine pune roata pe un srum ar trebuii sa aiba un fel de permis. Sa faca dovada ca stie semaforul, indicatorul, marcajul. Ca altfel, va plangeti degeaba.
Bani aruncați în vânt.Majoritatea bicicliștilor și „trotinetiștilor”circula pe oriunde numai pe pista de bicicliști nu.Merg foarte mult pe jos prin oraș și este un pericol real această”aventură „. Până ce nu vor fi amendați toți cei ce nu respectă legea va fi haos.Legea se impune prin sancțiuni altfel vorbim vorbe.