2.6 C
Bistrița
vineri, octombrie 18, 2024

FOTO/VIDEO: Impresionantă lecție de istorie vie, în Satul Celtic amplasat la Festivalul Celtic Transilvania. „O facem de dragul istoriei”

Cum trăiau celții, dacii și romanii acum mai bine de 2000 de ani, pe aceste meleaguri? Ne-au demonstrat-o formațiile de reconstituire istorică invitate la Festivalul Celtic Transilvania.  Satul Celtic amplasat pe platoul din fața Băilor Figa, s-a animat ieri cu războinici romani și meșteșugari din alte vremuri. Paul Maghiu, de la Asociația de reconstituiri istorice Amicii Muzeului din Zalău, ne-a explicat cât este de dificil să trăiești într-o armură de 15 kilograme…

O mulțime de oameni au trecut ieri prin Satul Celtic amenajat lângă Băile Figa, în cadrul Festivalului Celtic Transilvania. Turiștii au fost atrași de meșteșugarii prezenți în sat – dar și de activitățile propuse de organizatori. La unele dintre ateliere s-au format cozi lungi.

Copiii au avut ocazia să experimenteze personal ce înseamnă să fii fierar, cioplitor în lemn sau țesător.

Paul Maghiu, voluntar Amicii Muzeului din Zalău, a interpretat rolul căpitanului Legiunii a VII-a Gemina – cantonată în apropierea Zalăului.

Suntem Asociația Amicii Muzeului, înființată în 2011 la Zalău. Inițiativa a pornit de la un grup de cercetători ai Muzeului de Istorie din Zalău, dar apoi, treptat, s-a extins. Din asociația nu fac parte doar cercetătorii muzeului. Suntem din zone profesionale diferite – de la elevi, medici, ingineri, doctori în Istorie și Arheologie. Avem diferite vârste și diferite profesii și încercăm să reconstituim diverse aspecte ale vieții din Antichitate. Cum ar fi viața militară romană – Legiunea a VII-a Gemina, cantonată la Porolissum – situl arheologic și fostul castru roman situat aproape de Zalău.

Avem o trupă intitulată Lupii Daciei: colegii noștri reconstituie viața războinicilor daci. O altă trupă – Magna Sarmatia – reconstituie războinicii sarmați. Avem și un grup de voluntari – doamne, domnișoare, copii – care reconstituie viața civilă din Imperiul Roman”, a explicat Paul Maghiu pentru Bistrițeanul.ro.

Nu este deloc simplu să porți un asemenea costum antic, pe căldurile ultimelor zile – a admis voluntarul. Mai ales când costumele cântăresc peste 15 kilograme.

Sunt replici care respectă 100% costumele antice romane. Colegii mei, soldații romani poartă o armură de 15-16 kilograme. Cu scut, coifuri, săbii și zale… Dar este vorba de foarte multă pasiune. O facem de dragul istoriei, care merită cunoscută și trăită pe viu chiar și de contemporani”, consideră Paul Maghiu.

Amicii Muzeului din Zalău participă la festivaluri care implică reconstituiri istorice nu doar în România, ci și în străinătate. „Am fost, de pildă, invitați și la Zilele Romei – Natale di Roma – prin 2013, dacă îmi aduc bine aminte. Am avut ocazia atunci să mărșăluim prin forii imperiali și să luptăm în Circo Maximo… A fost o experiență extraordinară…

Este nevoie de educarea publicului. Iar noi asta încercăm să facem. Nu e vorba de o pledoarie pentru violență, pentru simplul fapt că suntem echipați în soldați. Încercăm, de fapt, să predăm o lecție de istorie vie. La fel ca în alte domenii, în România această dimensiune a istoriei trăite pe viu este într-o fază incipientă.

În Occident sunt sute de astfel de formații de reenactment. Dar istoria este atât de frumoasă și plină de sens. Pentru noi nu există evenimente mici sau evenimente mari. Reprezentațiile noastre sunt la fel de pline de pasiune și când vorbim de un public de câteva sute de persoane sau de câteva zeci de mii, cum a fost la Roma…”, a admis Paul Maghiu.

Costumele sunt realizate în ateliere specializate din Zalău. „Încercăm, pe cât posibil să păstrăm costumele și echipamentele cât mai aproape de cele originale. Dar există și site-uri specializate în asemenea echipamente”, a mai explicat Paul Maghiu.

Alături de voluntarii Amicii Muzeului, în Satul Celtic au fost prezenți și Omnis Barbaria, Celtic Society Burgas, Historia Renascita și Terra Dacica Aeterna.

Programul zilei de duminică, 21 iulie, în Satul Celtic de lângă Figa

  • 16:00 – 21:00 Derularea diferitelor ateliere specifice antice (pielărie, ceramică, fierărie, tâmplărie, tesătorie, mozaic, jocuri romane, tras cu arcul, etc.);
  • 16:00 – 21:00 Atelier de pictură pentru copii;

  • 17:00 – 17:30 Bătălia de pe LIMES-ul Roman – Confruntarea dintre armatele celto-dacice și armata romană;

  • 17:30 – 18:00 Jocuri celtice;

  • 21:00 – Închiderea activităților în Satul Celtic;

În Amfiteatrul de la Băile Figa intrarea este gratuită în incinta complexului turistic al Băilor Figa, lângă Centrul Social de Zi, pentru următorul program:

  • 16:00 – 17:00 Spectacol/workshop dansuri celtice (CUNNINGHAM ACADEMY – Bulgaria);

  • 17:00 – 17:30 Lupte gladiatori;

  • 17:30 – 18:00 Marea confruntare dintre celți și aliații lor dacii împotriva armatelor romane.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SANOVIL angajează Asistent / Tehnician Radiologie, infirmieră și farmacist. NOI locuri de muncă, în Bistrița

SANOVIL are nevoie de un asistent / tehnician Radiologie, infirmieră și farmacist, iar FAN Courier caută curieri în Sângeorz-Băi. Stewo Năsăud angajează asistent manager. NOI locuri de muncă, sunt disponibile la GB Instaplan Bistrița, Aquabis, Kreativ Metal & Colours și RCB Electro.

OCTOBER PRIME: Evenimentul de business al toamnei în Bistrița-Năsăud

Ești pregătit pentru evenimentul de Business Networking al toamnei? În această toamnă, antreprenorii și profesioniștii din județul...

ARIMAR Năsăud: Preiau mașina neînmatriculată și o primești înapoi cu numerele pe ea! Traduceri, asigurări și verificări – rezolvi rapid tot cu ei

Înscrierea unei mașini necesită timp, răbdare și pricepere la a completa actele necesare în fața autorităților....