21.7 C
Bistrița
joi, septembrie 12, 2024

Poezia, la Bistrița. În amintirea unui profesionist de un extraordinar devotament: Laura Albulescu. Întâlnire cu prozatorul Radu Pavel Gheo

De trei ani de zile, Festivalul Poezia e la Bistrița omagiază și rolul editorului de carte, prin intermediul premiului Laura Albulescu. În 2024, premiul a ajuns la Claudiu Komartin, directorul Casei de Editură Max Blecher – un poet care a făcut enorm pentru poezia din România, după cum a subliniat Dan Coman, pe scena festivalului de poezie.

Premiul Laura Albulescu a fost câștigat până acum de Denisa Comănescu, Gheorghe Erizanu și Bogdan Alexandru Stănescu.

Am ajuns editor din întâmplare. Nu a fost printre lucrurile la care am visat sau printre bornele pe care mi le-aș fi impus la un moment dat. Iar dacă Ana Toma nu ar fi existat, nici Casa de Editură Max Blecher nu ar fi existat. Nu aș fi pornit de unul singur o editură dacă nu ar fi fost dinamismul și insistența Anei Toma care a crezut că putem face treaba asta… Mulțumesc, Ana!”, a povestit Claudiu Komartin la Bistrița

Emoția e mare și pentru că premiul pe care îl primesc acum poartă numele Laurei Albulescu. O femeie extraordinar de inteligentă, o femeie frumoasă, o femeie dinamică și verticală. O femeie cu care am lucrat doarte bine. Ne-am cunoscut la Praga, în 2008, și am rămas prieteni. Laura era un profesionist de un extraordinar devotament. Pe lângă faptul că știa tot ce trebuie făcut în meseria asta, era și un om de o dedicare pe care o vezi destul de rar. Nu mai sunt atât de mult editori profesioniști, nu mai sunt atât de mulți redactori care să facă lucrurile ca la carte…

Nu e o meserie din care să faci avere, nici o profesie din care să-ți extragi foarte mari bucurii. Poate fi o profesie care să te împiedice să scrii, să petreci mai mult timp cu familia… De la Laura am învățat câte ceva din toate astea”, a mai spus Claudiu Komartin la decernarea premiului Editorul Anului, referindu-se la umorul spumos, camuflat în marea inteligență a Laurei Albulescu. 

Ieri, festivalul internațional Poezia e la Bistrița a propus publicului o întâlnire cu prozatorul Radu Pavel Gheo.

Discuția moderată de Nicoleta Munteanu (Alecart) a debutat cu o „autopsie” a societățile românești. S-a discutat despre visul american, despre science fiction, generații și volumele autorului. 

Radu Pavel Gheo a absolvit în 1994 Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara. A lucrat ca profesor, redactor radio şi redactor de revistă în Iaşi şi Timişoara. În 2001 emigrează în Statele Unite, dar revine în ţară după un an. În perioada petrecută în SUA a muncit ca vânzător la un fast-food, la un magazin alimentar şi la o librărie Barnes & Noble. Experienţa americană este relatată în volumul Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a.

A publicat volumele Valea Cerului Senin (Athena, 1997), Despre science fiction (Omnibooks, 2001; Tritonic, 2007), Adio, adio, patria mea cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003; 2004; 2013), Românii e deştepţi. Clişee mioritice(Polirom, 2004; 2006; 2014), Fairia – o lume îndepărtată (Polirom, 2004; 2016), DEX-ul şi sexul (Polirom, 2005; 2016), Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism (coord., cu Dan Lungu, Polirom, 2008), Numele mierlei (Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (Polirom, 2010; 2017), Disco Titanic (Polirom, 2016; 2022), Un drum cu Ceapă (Polirom, 2020).

A scris şi o piesă de teatru, Hold-UP Akbar sau Toţi în America, pusă în scenă de Teatrul Naţional din Timişoara în stagiunile 2007-2008 şi 2008-2009. Este inclus în mai multe antologii de proză din ţară şi străinătate.

Tovarăşe de drum a apărut într-o ediţie italiană în 2011. Noapte bună, copii! a fost tradus în italiană în 2016 şi în spaniolă în 2019, iar Disco Titanic a apărut în sârbă în 2021.

Printre distincţiile literare obţinute de Radu Pavel Gheo se numără premiul Uniunii Scriitorilor „Andrei Bantaş” pentru traducere (2007), Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi (2011), Premiul pentru Proză acordat de revista Observator cultural (2017), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Timişoara (2004, 2006, 2011, 2017, 2020).

În 2003 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2005 membru al PEN Club România.

Program Poezia e la Bistrița – duminică, 14 IULIE 2024

La Complexul Muzeal Județean Bistrița-Năsăud – de la ora 10.30, lecturi din Poezia foarte tânără:

  • Diana Cornea, Lucian Brad, Mihnea Bâlici, Mădălina Căuneac Luca Ștefan Ouatu Cătălin Șuteu, Adelina Pascale

12:00 – 13:00

Lectura liceenilor participanți la atelierele de scriere creativă

De la ora 17.00, la Biserica Evanghelică Recital de Țambal clasic – Reman Gergely Balint și „Orgile României” – recital de orgă – Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SUPER OFERTĂ de toamnă: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA...

Profită acum de oferta specială Materom Automotive și achiziționează cel mai îndrăgit model Škoda: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA inclus)!

NOI locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud: Se caută asistent producție, instalatori, antrenor de înot, cameristă

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud: STEWO are nevoie de un asistent producție, iar Aquabis caută instalatori, cititor contoare și încasator. Posturi libere de consilier vânzare, antrenor de înot, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar, salvapiscin și cameristă. Lista completă - mai jos: