14.5 C
Bistrița
sâmbătă, octombrie 5, 2024

PRO-VERB: De ce ți-e frică nu scapi…

De ce ți-e frică nu scapi – spune românul cu o inteligență câștigată prin îndelungata experiență de viață, confirmată și de recente teorii științifice.

Una dintre marile descoperiri ale psihologiei contemporane este existența inconștientului. Acesta este un depozit de acte refulate, de frustrări, de complexe, temeri și frici, de care nu știm neapărat pentru că ni le reprimăm conștient. În psihologie se spune că inconștientul are legi, pe când conștientul – numai reguli. Așadar ne poartă opțiuni inconștiente pe care conștiința noastră doar le confirmă sau le refuză.

Dacă așa stau lucrurile în cercetările psihologice, apoi numai adevărat poate fi că de ce ți-e frică nu scapi… Pentru că inconștientul programează și el comportamentul. Așa că, dacă te tot temi că vei fi dat afară din slujbă, vei face atâtea greșeli, fără să îți dai seama, încât la un moment dat vei fi concediat.

Dacă te temi să nu te înșele nevasta și să vă despărțiți, vei deveni atât de suspicios și gelos încât presiunea pe care o pui pe ea o va face să aibă o viață amară și să plece de lângă tine.

Este de mers în viață fără nici o frică și cu bucurie deplină. Cu încredere și credință în Dumnezeu. Pentru că el este apărătorul nostru, chiar și atunci când ne cuprind spaimele…

Foto @ Alexandru Uiuiu / Revista Zestrea

Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU
Alexandru UIUIU este scriitor, absolvent al Facultății de Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca. A fost redactor-şef adjunct al cotidianului „Actualitatea BN" în 1998, debutând în 1988 la „Vatra" cu un grupaj de proză scurtă. A colaborat cu eseuri, recenzii, studii, proză la publicațiile „Familia", „Contrapunct", „Luceafărul", „Steaua", „Hyperion", etc. A publicat: „Ridicarea în genunchi” (roman 1999), „Socrate - Poetul” (prozo - poeme, 2000), „Aşteptând-o pe Godette” (teatru, 2003), „Sfîşierea sau a doua venire” (2006), Țara ascunsă (În 2012 volumul I, 2018 volumul II), „Agentul de vînzări” (2019), Fereastra din tavan (teatru, 2023).

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Beneficiile gelului Eqvagel Forte pentru câini

Când vine vorba de îngrijirea câinilor, proprietarii de animale caută mereu cele mai bune soluții pentru a le asigura „blănoșilor” confortul și sănătatea. Un produs care a câștigat popularitate în rândul iubitorilor de animale este gelul Eqvagel Forte.

UNIC în Bistrița: Conacul Verde s-a reinventat pentru cei care caută o experiență gastronomică, istorică și culturală aparte

Fosta Vilă Tiți, acum restaurantul Conacul Verde de pe Republicii, nr. 79, s-a reinventat și vă...

Protejează-ți inima cu ajutorul unui expert în cardiologie! Consultații cardiologice la Bistrița cu Dr. Eva Deak – în 5 octombrie, 9 noiembrie, 7...

Nu lăsa sănătatea inimii tale la voia întâmplării! Dr. Eva Deak, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, cu peste 30 de ani de experiență la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și o practică îndelungată în cardiologia privată, te așteaptă la cabinetul din Bistrița Str Alba Iulia nr 19, pentru consultații personalizate și soluții terapeutice avansate.