14.3 C
Bistrița
sâmbătă, octombrie 5, 2024

De la tabletă, în pădure: cum a reușit o iubitoare a naturii să-i facă pe copii să descopere o activitate nelipsită din copilăria bunicilor – culesul ciupercilor

Ana Bindea, o iubitoare a naturii și a copiilor a vrut să le insufle celor mici pasiunea sa pentru drumeție și culesul ciupercilor și totodată să îi dezlipească de lângă tablete și telefoane. A făcut-o cu o drumeție dedicată copiilor, în care cei mici au învățat cum să recunoască ciupercile comestibile, dar au studiat și urmele de animale și diferite necuvântătoare întâlnite în pădure.

Povestea Anei Bindea începe departe de Bistrița, în Iași: „Da, sunt o moldoveancă adoptată și crescută-n Bistrița de mai bine de 20 de ani. Fac ceea ce iubesc, în mare parte din timp. Mai exact, lucrez cu copiii și mă conectez zilnic cu natura. Viața m-a condus aici, în Bistrița, însă relieful, muntele și natura m-au convins să rămân.”

Adevărata ei chemare a fost întotdeauna legată de copii și de natură:

„Prima iubire nu se uită niciodată. După multă dospire mentală și consultare cu elevii mei, am decis că e momentul să scot copiii în natură. Copiii, simt eu, sunt sinceri, curați în gând și foarte doritori să descopere. Din păcate, sistemul educațional și toată lumea de pe social media ne deconectează de la cine suntem, ce ne dorim, care ne sunt pasiunile sau visurile. Din aceste motive cred că toți avem reală nevoie de deconectare de la gadgeturi și de la toată lumea artificială care vine la pachet cu ele. Natura, ca un mare maestru, are darul de a ne reconecta la bucurie și liniște.”

În urmă cu câteva zile, aceasta a organizat o expediție în pădure, cu copiii, pe care a numit-o “Copilărie, hai la drumeție”. Cei mici au explorat pădurea și au avut ocazia să culeagă ciuperci, activitate des întâlnită la generațiile mai vechi, însă aproape inexistentă în rândul copiilor de acum.

„Pare să fie tot mai greu să scoatem copiii în natură, o spun din perspectiva unui părinte. Dar de fiecare dată când ei sunt smulși din obișnuința confortului gadgeturilor, care în fapt sunt extrem de dăunătoare dezvoltării creierului, ajung să nu se mai sature de natură. Asta s-a întâmplat și în drumeția de vineri. Scoși de părinți din casă, vociferând că va fi plictisitor în drumeție, au ajuns la concluzia că le-a plăcut experiența, ba chiar și-ar fi dorit să nu mergem acasă, eventual să găsim și altceva de făcut „afară”.

În aventura lor, copiii au cules ciuperci, le-au studiat culorile și elementele de identificare, le-au simțit textura și le-au mirosit.

„Am descoperit, ca niste mici vânători, urmele animalelor sălbatice (urme de copite, frunziș răscolit, excremente). Pentru că pădurea ne oferă o mare diversitate de arbori, am observat mai multe specii de arbori, am atins și mirosit coaja, am studiat frunzele și am discutat despre ce fructe produc. Fiecare din noi s-a întors din aventură mai bogat, mai plin de bucurie, liniște, cu toate simțurile trezite. Natura ne provoacă continuu să ne reactivăm simțurile, să admirăm diversitatea și frumusețea creației divine. Să readucem liniștea în interiorul nostru și să ne redescoperim bucuria de a fi curioși, îndrăzneți, curajoși. Drumețiile în natură ne oferă mari bogății. Ele ne liniștesc sistemul nervos, ne reactivează simțurile, ne transformă în oameni mai buni,” completează Ana.

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Beneficiile gelului Eqvagel Forte pentru câini

Când vine vorba de îngrijirea câinilor, proprietarii de animale caută mereu cele mai bune soluții pentru a le asigura „blănoșilor” confortul și sănătatea. Un produs care a câștigat popularitate în rândul iubitorilor de animale este gelul Eqvagel Forte.

UNIC în Bistrița: Conacul Verde s-a reinventat pentru cei care caută o experiență gastronomică, istorică și culturală aparte

Fosta Vilă Tiți, acum restaurantul Conacul Verde de pe Republicii, nr. 79, s-a reinventat și vă...

Protejează-ți inima cu ajutorul unui expert în cardiologie! Consultații cardiologice la Bistrița cu Dr. Eva Deak – în 5 octombrie, 9 noiembrie, 7...

Nu lăsa sănătatea inimii tale la voia întâmplării! Dr. Eva Deak, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, cu peste 30 de ani de experiență la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și o practică îndelungată în cardiologia privată, te așteaptă la cabinetul din Bistrița Str Alba Iulia nr 19, pentru consultații personalizate și soluții terapeutice avansate.