Având în vedere faptul că în contextul ploilor abundente din ultima perioadă, în spațiul public au fost divagate diverse informații în ceea ce privește funcționarea sistemului de canalizare din municipiul Bistrița de pe strada Grănicerilor, societatea Aquabis aduce o serie de precizări pentru o expunere în mod obiectiv și transparent a situației existente.
Sistemul de canalizare de pe strada Grănicerilor a fost executat de către Aquabis S.A. și dimensionat corespunzător până la intersecția cu strada Ioan Sabău, acolo unde locatarii au executat o extindere a sistemului de canalizare din PVC cu diametrul de 300, respectiv 250 mm, conductă care la ploi abundente nu poate să facă față la debitul de ape pluviale care ajunge în rețeaua respectivă.
În Avizul de amplasament eliberat de Aquabis S.A. în vederea construirii imobilelor din zonă se specifică faptul că “pentru ape pluviale societatea nu deține rețele de canalizare care să preia debitele și propunem deversarea lor în canalul deversor existent în zonă”. Mai mult decât atât, în Avizul de principiu eliberat în același scop, societatea nu a acordat debit pentru ape pluviale.
Până la extinderea zonei, strada Calea Moldovei dispunea de șanțuri de gardă și drenuri executate din conducte metalice perforate care preluau cantități mari din apa de ploaie și o dirijau în râul Bistrița, acestea fiind desființate odată cu realizarea construcțiilor din zonă.
Reiterăm faptul că gestionarea apei pluviale și găsirea de soluții care să rezolve această problemă îi revine autorității publice locale, Primăria Municipiului Bistrița.
Prin Masterplanul de apă și canal, Uniunea Europeană nu finanțează sectorul apei pluviale, acesta fiind dedicat exclusiv apei menajere și sistemului de canalizare.
Conducerea Aquabis S.A.
Pe str. Ioan Sabau exista 6 case, din care doar 2 au, partial (rampele de garaj) ape pluviale . Atat doar. Cum se poate suprasolicita canalizarea pe str. Granicerilor si Ioan Sabau de la 2 rampe de garaj?
Si pentru cele 4 case inundate de pe strada Granicerilor ce explicatie aveti?
Pentru caminele pline care au refulat pe strada la ultimele ploi ce explicatie aveti?
Mentionez ca toate caminele de pe Granicerilor au fost pline. De la Str. Avram Iancu pana la Poligon.
Oare blocul de 120 de apartamente, care s-a dat in folosinta fara nici o conditionare si care are in jur de 4000 mp de suprafata care colecteaza ape pluviale in canalizarea de menajer nu intra in calculul facut de d-voastra? De ce nu ati verificat si mentionat si acel bloc? 4000 mp vs 100 mp
Oare nici apa care se pompeaza in canalizare de la cele 2 blocuri aflate in constructie pe Granicerilor 21 nu intra in calculul d-voastra,
De ce pana acum nu au fost probleme timp de 20 de ani?
Nu trebuie sa fi inginer hidro ca sa-ti dai seama de faptul ca reteua e subdimensionata, atunci cand problemele apar o data cu darea in folosinta a unui bloc nou racordat la reteau existenta.
Atentie…mai urmeaza inca 3 blocuri pe Granicerilor. Ce va face Aquabis in cazul lor?
Si cum ati facut receptia ?
Cum de au apa/contract daca ei nu au respectat avizul?
Vorbiti si voi ……sa nu adormiti!
IMI PLAC INFORMARILE ZILNICE CU LOCALITATILE FARA APA…..
TINE TI O TOT ASA….
CATE 5 PE ZI