14.5 C
Bistrița
sâmbătă, octombrie 5, 2024

Bolnavii de cancer de la spital vor avea la dispoziție un super-sistem de preparare a dozelor individuale de citostatice

Consiliul Județean a aprobat în ședința de ieri un proiect de hotărâre care prevede dotarea Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița cu aparatură ultra modernă. Printre ele se numără și un sistem super-performant de preparare a dozelor de citostatice pentru pacienți.

Secția de Oncologie va fi dotată în viitorul apropiat cu aparatură în valoare de 22,6 milioane de lei. Proiectul a fost aprobat ieri, în ședința de Consiliu Județean și a fost depus astăzi spre finanțare, prin Programul Sănătate.

„La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița creșterea incidenței cancerului este resimțită indirect de către toate secțiile. Pentru controlul patologiei oncologice sunt necesare intervenții complexe multidisciplinare în componentele de prevenție, screening, diagnostic precoce și complet, tratament modern, cercetare-inovație, suport pacienți, reinserție socială, securitate în munca personalului. (…) Datorită creșterii incidenței și prevalenței numărului de cazuri oncologice precum și complexitatea acestor cazuri, în analizei efectuate la nivelul spitalului de către toți factorii implicați în abordarea patologiei oncologice considerăm necesară dotarea cu echipamente medicale performante care vor aduce un plus unității sanitare și pacienților pe care îi deservește”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Se propune achiziționarea a două ecografe în valoare de 1,6 miliaone de lei, a unui aparat de radiografie mobil în valoare de 828.900 de lei, a 45 de monitoare de funcții vitale în valoare de aproape un milion de lei, a 45 de injectomate în valoare de aproape un milion de lei.

De asemenea, ar urma să mai fie achiziționate și 45 de infuzomate în valoare de 700.000 de lei, 4 defibrilatoare manuale cu 200.000 de lei, 4 electrocardiograme portabile, 20 de scaune de chimioterapie, 3 iluminatoare de vene sau un analizator de biochimie rapidă.

Cel mai scump este sistemul complet de preparare de doze individuale pentru tratamente cu citostatice a pacienților neoplazici, imunodeficienți, în valoare de 6,5 milioane de lei, care, potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița reprezintă soluția cea mai sigură și performantă, atât pentru pacienți, cât și pentru personal, în ceea ce privește prepararea medicației.

 „Alegerea echipamentelor și dotărilor s-a făcut prin prisma celor mai noi tehnologii disponibile, încadrării în fluxul de lucru, respectiv al soluțiilor inovative în domeniu, precum și în acord cu statisticile locale privind dinamica din județ, a consultațiilor medicale care nu necesită internare și pot fi soluționate într-o perioadă scurtă de timp. De asemenea, s-a ținut cont de istoricul pacienților, tipurile de maladii frecvente în zonă și investigațiile necesitate cel mai adesea de pacienți. În același timp, un criteriu important este conturarea specificațiilor tehnice ale dotărilor și echipamentelor necesare este reprezentat de ciclul de viață și durata de utilizare a acestora și capacitatea de a oferi date de mare acuratețe privind starea pacienților”, se mai arată în proiect.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Beneficiile gelului Eqvagel Forte pentru câini

Când vine vorba de îngrijirea câinilor, proprietarii de animale caută mereu cele mai bune soluții pentru a le asigura „blănoșilor” confortul și sănătatea. Un produs care a câștigat popularitate în rândul iubitorilor de animale este gelul Eqvagel Forte.

UNIC în Bistrița: Conacul Verde s-a reinventat pentru cei care caută o experiență gastronomică, istorică și culturală aparte

Fosta Vilă Tiți, acum restaurantul Conacul Verde de pe Republicii, nr. 79, s-a reinventat și vă...

Protejează-ți inima cu ajutorul unui expert în cardiologie! Consultații cardiologice la Bistrița cu Dr. Eva Deak – în 5 octombrie, 9 noiembrie, 7...

Nu lăsa sănătatea inimii tale la voia întâmplării! Dr. Eva Deak, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale, cu peste 30 de ani de experiență la Institutul Inimii din Cluj-Napoca și o practică îndelungată în cardiologia privată, te așteaptă la cabinetul din Bistrița Str Alba Iulia nr 19, pentru consultații personalizate și soluții terapeutice avansate.