Consiliul Județean a aprobat în ședința de ieri un proiect de hotărâre care prevede dotarea Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița cu aparatură ultra modernă. Printre ele se numără și un sistem super-performant de preparare a dozelor de citostatice pentru pacienți.
Secția de Oncologie va fi dotată în viitorul apropiat cu aparatură în valoare de 22,6 milioane de lei. Proiectul a fost aprobat ieri, în ședința de Consiliu Județean și a fost depus astăzi spre finanțare, prin Programul Sănătate.
„La Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița creșterea incidenței cancerului este resimțită indirect de către toate secțiile. Pentru controlul patologiei oncologice sunt necesare intervenții complexe multidisciplinare în componentele de prevenție, screening, diagnostic precoce și complet, tratament modern, cercetare-inovație, suport pacienți, reinserție socială, securitate în munca personalului. (…) Datorită creșterii incidenței și prevalenței numărului de cazuri oncologice precum și complexitatea acestor cazuri, în analizei efectuate la nivelul spitalului de către toți factorii implicați în abordarea patologiei oncologice considerăm necesară dotarea cu echipamente medicale performante care vor aduce un plus unității sanitare și pacienților pe care îi deservește”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Se propune achiziționarea a două ecografe în valoare de 1,6 miliaone de lei, a unui aparat de radiografie mobil în valoare de 828.900 de lei, a 45 de monitoare de funcții vitale în valoare de aproape un milion de lei, a 45 de injectomate în valoare de aproape un milion de lei.
De asemenea, ar urma să mai fie achiziționate și 45 de infuzomate în valoare de 700.000 de lei, 4 defibrilatoare manuale cu 200.000 de lei, 4 electrocardiograme portabile, 20 de scaune de chimioterapie, 3 iluminatoare de vene sau un analizator de biochimie rapidă.
Cel mai scump este sistemul complet de preparare de doze individuale pentru tratamente cu citostatice a pacienților neoplazici, imunodeficienți, în valoare de 6,5 milioane de lei, care, potrivit reprezentanților Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița reprezintă soluția cea mai sigură și performantă, atât pentru pacienți, cât și pentru personal, în ceea ce privește prepararea medicației.
„Alegerea echipamentelor și dotărilor s-a făcut prin prisma celor mai noi tehnologii disponibile, încadrării în fluxul de lucru, respectiv al soluțiilor inovative în domeniu, precum și în acord cu statisticile locale privind dinamica din județ, a consultațiilor medicale care nu necesită internare și pot fi soluționate într-o perioadă scurtă de timp. De asemenea, s-a ținut cont de istoricul pacienților, tipurile de maladii frecvente în zonă și investigațiile necesitate cel mai adesea de pacienți. În același timp, un criteriu important este conturarea specificațiilor tehnice ale dotărilor și echipamentelor necesare este reprezentat de ciclul de viață și durata de utilizare a acestora și capacitatea de a oferi date de mare acuratețe privind starea pacienților”, se mai arată în proiect.