„Cromofob” se intitulează seria de picturi – obiecte și fotografii expuse de Radu Hangan în galeria de artă din centrul orașului.
Avem de admirat, în aceste zile, la Galeria Arcade 24 din Bistrița, o inedită expoziție a pictorului Radu Hangan – profesor la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
„Radu Hangan este un artist cu o imaginație de invidiat, cu o energie ce pare nestatornică prin diversitate, dar din miezul căreia se naște coerența sa stilistică inconfundabilă”, remarca istoricul de artă Vasile Duda, la vernisajul expoziției.
„Nu realitatea îi stimulează ficțiunea, ci cred că mai degrabă ficțiunile pe care le traversează devin elemente ale unei realități într-un sens invers față de sensul cu care ne-am obișnuit. Iar asta se întâmplă cu o lejeritate extraordinară. Indiferent de suprafața pe care lucrează, indiferent de materialele pe care le combină – Radu Hangan strecoară de fiecare dată printre rânduri ceva nespus…
Cred că Radu Hangan vine dintr-o generație de tranziție. Se raportează necontenit la această tradiție așezată pe un soclu, simțind și nevoia să fie hâtru față de ea”, a mai spus Vasile Duda.
Comparațiile pe care lucrările lui Radu Hangan le fac între macro și micro găsesc o supapă de comunicare foarte potrivită pentru timpurile în care trăim, a mai spus Vasile Duda.
Criticul de artă Oliv Mircea s-a referit la dimensiunea pop-art din lucrările lui Radu Hangan.
„Cei din generația mea – Miron Duca și Vasile Tolan – au simțit că Radu Hangan este la rândul său un purtător de har, Au sperat, atât cât s-a putut spera între colegi, atunci când e vorba despre generațiile care cresc și care trebuie să aducă în față cuvântul pe care îl au de spus. Din punctul meu de vedere, chipul pe care ni-l oferă Radu Hangan este bine construit, bine alcătuit, și dincolo de micile concesii sau ironii pe care le face unui public local – cu așteptări într-o anumită direcție – portretul său de artist s-a închegat”, a subliniat Oliv Mircea, curatorul expoziției.