9.8 C
Bistrița
vineri, septembrie 20, 2024

Căldură infernală și întârzieri mari – Tortura acestor zile din trenurile InterRegional de pe ruta Bistrița-Cluj

Valul canicular a adus la pachet cu el și un val al “torturii”. Zeci de bistrițeni călătoresc zilnic pe ruta Bistrita-Cluj și nu numai. Oameni simpli, studenți, elevi, cei care nu  își permit să meargă cu mașina. Aleg mijloacele de transport în comun. Mijloace care ar trebui să servească măcar nevoilor elementare mai ales la temperaturi de 30+.

Un exemplu concret: Ieri, 21 iunie, am venit din Cluj cu trenul InterRegional, eu, un simplu student. Am pornit în jurul orei 15:00. Pe site-ul lor scrie că drumul va dura două ore și 55 de minute. Noi, studenții și oamenii care circulă des, știm că vor exista mici întârzieri (chiar dacă niciodată nu sunt verbalizate de către controlori). Asta e, ne-am obișnuit. Nu asta e marea problemă momentan. Când am urcat în tren am simțit efectiv că nu mai pot respira. Trenul era plin cu zeci de călători,  care, brusc, își confecționaseră toți evantaie din diferite materiale, doar pentru a avea puțin aer.

Am suprins și un scurt dialog între controlor și o doamnă mai în vârstă, care voia să se urce:

“- Domnule controlor, e în regulă dacă mă urc, este aer condiționat? sunt bolnavă… Dacă nu merg cu CFR, care vine într-o jumătate de oră… ”

“- Haideți doamna cu noi, condițiile sunt bune, vă asigur…”

Stau și mă gândesc la acea femeie și la alți zeci de oameni mai în vârstă și nu numai, care circulă cu trenurile InterRegional (am înțeles ca în trenurile CFR există măcar aer condiționat), cum rezistă ei unei călătorii de 3 ore și jumătate fără aer? Nu se poate respira acel aer fierbinte, îmbâcsit. Este inacceptabil în 2024.

Un alt exemplu. Miercuri dimineață am pornit la 6:40 din Bistrița, tot cu trenul privat. Pe site scria că voi ajunge la 9:38. La 10 aveam examen, așa că mi-am făcut programul pe fiecare minut, în așa fel încât să ajung la examen. Socoteala de acasă însă nu se potrivește cu cea din târg!

Încă din primele stații am staționat câte 10-15 minute. Era clar că programul se va decala  mult, iar pe noi ne aștepta o întârziere de zeci de minute.

Ca și mine, mulți oameni din tren aveau programări la medic, studenți care aveau examene, oameni care trebuiau să ajungă la muncă etc. Toate s-au anulat! Ca mai apoi, să ni se spună cu nonșalanță că se lucrează la șine! De cât timp? Că de 30 de ani se tot lucrează…

De ce nu sunt afișate pe site aceste întârzieri? Din nepăsare, cu siguranță.

Ca și mine sunt zeci de studenți, adulți, oameni mai în vârstă care suportă zilnic canicula și aerul insuportabil din trenuri. Nu cerem lux de la o călătorie cu trenul, dar cerem condiții civilizate. Și puțin respect, nu tuturor ne sunt scuzate întârzierile CFR.

Și să știți că fiecare călătorie costă. Și se simt prețurile, mai ales dacă nu ai reducere de student/elev și călătorești pe rute mai lungi.

Să nu mai vorbim de “curățenia din tren” sau toaleta, pe care nici nu pot și nu vreau să o descriu.

Treziți-vă, InterRegio, măcar un aer condiționat merităm și noi în 2024! Nu mergem la baie, întârziem, dar măcar să respirăm. Nu toți ne permitem să facem naveta la Cluj cu mașina proprie, dar asta nu înseamnă că putem fi umiliți și disprețuiți la fiecare călătorie.

Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan
Patrisia Moldovan este studentă în anul întâi la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Jurnalism și la Facultatea de Istorie si Filosofie, specializarea Studii de securitate - la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Miercuri 19iunie interegio 6,40 Bistrița Cluj-Napoca sub toată critica fara clima,wc înfundat și închis întârziere 40;minuteRrrrrrrrrrruuuuuuussssssnnnnnee interegio lasativa de meserie. Rrrruuusssiiinnneeee

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

GB Instaplan Bistrița face angajări! NOI locuri de muncă și la Polimed, Aquabis, MasterFoam

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Polimed și GB Instaplan. Se caută operatori producție, gestionar, inginer automatist, sudori, lăcătuși, instalatori și electricieni. Lista completă - mai jos: 

SUPER OFERTĂ de toamnă: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA...

Profită acum de oferta specială Materom Automotive și achiziționează cel mai îndrăgit model Škoda: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA inclus)!