„Cei șapte ani de AcAsia” se intitulează evenimentul care o are drept protagonistă pe scriitoarea Raluca Nagy – autoarea volumului Despre memoriile femeii și alți dragoni. Grație demersului Clubul Rotary Bistrița Nosa, avem ocazia s-o întâlnim pe Raluca Nagy la Bistrița, pe 25 iunie, de la ora 17.00, la Sinagoga din Bistrița.
Spre sfârșitul lui 2019, scriitoarea și antropologa Raluca Nagy ajungea în Vietnam. Pandemia și alegerile proprii au reținut-o acolo aproape doi ani. Aceasta este, aparent, premisa / pretextul din „…Memoriile femeii și alți dragoni”.
Autoarea pătrunde încet-încet în spațiul complet necunoscut al unei culturi și al unui context noi… Iar ceea ce descoperă despre sine și despre lume devine relevant pentru fiecare dintre noi. Așa este prezentat volumul Despre memoriile femeii și alți dragoni pe site-ul Editurii Nemira.
Adela Greceanu: „Raluca Nagy vine în această carte din cartierul clujean Mănăștur al copilăriei, din Bucureștiul studiilor academice, din Belgia și Anglia profesiei sale, vine din literatură și din antropologie. Astfel echipată, primește din partea Vietnamului, țara unde-a locuit în timpul pandemiei, un dar surprinzător: întoarcerea în propria copilărie. Copilăria e centrul solar al confesiunii sale. O poveste construită din observații de mare finețe despre lumea exterioară și lumea interioară, din umor și fraze memorabile. Cu cât te îndepărtezi mai mult de spațiul cunoscut, cu atât te apropii mai mult de tine, pare să fie concluzia paradoxală a acestui memoir.“
Eli Bădică: „Despre memoriile femeii și alți dragoni este un memoir care schimbă paradigma, așa cum ne-a obișnuit autoarea în scrierile sale (ficționale, până în acest moment). Cu o formă epistolară, cu o căldură diaristică și observații etnografice, cu accentul unor eseuri personale, cu inserții culturale, respectiv literare, cu un limbaj bine înfipt în contemporan, cu umor și emoție, cea de-a treia carte a Ralucăi Nagy chestionează memoria, preconcepțiile, lumea (și locul nostru în ea). Mai mult decât atât, recreează copilăria, așa cum nimeni n-a făcut-o până la ea…”
Raluca Nagy – născută la Cluj-Napoca, în 1979, a publicat încă din 2005 texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România.
A publicat în volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016), Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019), Izolare (coord. Alexandra Rusu, Editura Nemira, 2020), Perturbări în desfășurare. O antologie a prezentului (coord. V. Leac, Editura frACTalia, 2021) și Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (coord. Cristina Ispas, Editura Paralela 45, 2023).
În 2022, a fost câștigătoarea Burselor și rezidențelor Cărturești, ediția a doua, pentru secțiunea Eseu.
Din ianuarie 2023, face parte din echipa Laconic, o platformă de flash fiction.
Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi „Observator cultural”. A fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța.
Cea de-a doua carte, Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021), a fost nominalizată la Premiile „Sofia Nădejde“ (2021), Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“ (2022), Premiile „Observator cultural“ (2022) și Premiul Leibniz pentru Proză (2022). Totodată, a fost finalista României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022.