2.6 C
Bistrița
vineri, octombrie 18, 2024

ANALIZĂ: Cum a arătat bătălia de la Consiliul Județean, la alegerile locale 2024

Radu Moldovan și partidul pe care-l reprezintă, PSD, au obținut cele mai multe voturi la Consiliul Județean. Formațiunea politică este urmată de PNL, care l-a susținut pe Robert Sighiartău la șefia Consiliului Județean și de AUR și UDMR. De altfel, aceste formațiuni politice sunt marile surprize ale acestor alegeri, în condițiile în care UDMR de exemplu n-a avut de ani buni reprezentant în Consiliul Județean.

În urma alegerilor locale de duminică, Radu Moldovan a obținut un nou mandat de președinte al Consiliului Județean. Acesta a fost votat de 72.323 de persoane, adică de 51,2% dintre cei care s-au prezentat duminică la urne.

PSD a funcționat în această campanie ca un ceas elvețian, organizarea de care dă dovadă partidul la fiecare rundă de alegeri nu a lipsit nici de această dată. Fiecare știa exact ce are de făcut, iar cel puțin la Consiliul Județean și Primăria Bistrița s-a mers pe mesaje coerente și unitare și s-a mizat mult pe ideea de „echipă”.

Robert Sighiartău – campanie agresivă, însă fără echipă

Cel mai important contracandidat al său, Robert Sighiartău (PNL) a obținut 48.764 de voturi, reprezentând 34,5%. Acesta a și dus o campanie destul de agresivă, a fost prezent între oameni, pe rețelele de socializare și a avut numeroase întâlniri cu presa.

I-a cam lipsit echipa, susținătorii fiind puțini și agresivi. Robert Sighiartău nu a format o echipă nici măcar cu primarul municipiului Ioan Turc, dând impresia mai degrabă că fac parte din formațiuni politice diferite.

Pe locul trei s-a clasat Ovidiu Florean, susținut de AUR, care a obținut 8.960 de voturi, adică 6,34%. Gurile rele spun despre Ovidiu Florean că a făcut voturile mai mult pe spatele partidului și mai puțin pe… persoană fizică.

Dacă Ovidiu Florean a fost mai mult absent decât prezent, partidul pe care-l reprezenta, AUR s-a arătat creativ și ieșit din tipare în această campanie. Fapt care i-a adus un plus de simpatie și evident voturi în plus, deși formațiunea politică n-a reușit să impună niciun primar în nicio unitate administrativ-teritorială din județ.

Ionuț Simionca – 5,16%, deși a avut în spate 3 partide!

Ionuț Simionca, susținut de alianța ADU – PMP, USR și Forța Dreptei. Acesta din urmă a reușit să obțină doar 7287 de voturi, reprezentând 5,16%, în ciuda faptului că a fost susținut de 3 partide, nu doar de unul.

PSD a obținut la Consiliul Județean 58.934 de voturi, adică 43,2%, PNL 38.910, adică 28,55%, AUR a obținut 16.066 de voturi, adică 11,79%, UDMR 6,5% adică 8.859 de voturi, iar ADU doar 8.407 voturi, adică doar 6,17%.

În aceste condiții, Alianța ADU își ia adio de la Consiliul Județean, dar și de la Consiliul Local Bistrița. Alianța a făcut o campanie slabă, liderii și candidații n-au fost prezenți nici pe rețelele de socializare, n-au făcut conferințe de presă și nici prin teritoriu n-au prea mișcat. Avea nevoie de minim 8% ca să își asigure intrarea în Consiliul Județean și cel Local.

Intră în schimb intră în Consiliul Județean UDMR, după o pauză serioasă. Maghiarii s-au mobilizat la aceste alegeri și au asigurat intrarea în Consiliul Județean, dar și în cel municipal, unde UDMR are reprezentant deja de ceva mandate.

AUR intră în Consiliul Local, dar și în cel municipal, însă încă nu este foarte clar câte mandate va avea fiecare partid. Birourile electorale urmează să distribuie și respectiv să redistribuie mandatele.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Haha. Nu e defel o surpriză ci o așteptare. Mă rog, după numărul de voturi primite de ei aș spune chiar o dorință publică a bistrițenilor. În plus, ne bucură si izolarea mediatică a celorlalți indivizi de teapa șomerului florean și a chioșcăriței dobraniș. Ieșirea de pe scena politică locală, a celor din ADU, e rezultatul adunării sub același acoperiș a unor fripturiști agramați ca simionca, semianalfabeți și analfabeți funcțional precum stan, a unor tromboniști notorii de tipul păvălean și a nulităților secrete din forța dreptei. Doamne-ajută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SANOVIL angajează Asistent / Tehnician Radiologie, infirmieră și farmacist. NOI locuri de muncă, în Bistrița

SANOVIL are nevoie de un asistent / tehnician Radiologie, infirmieră și farmacist, iar FAN Courier caută curieri în Sângeorz-Băi. Stewo Năsăud angajează asistent manager. NOI locuri de muncă, sunt disponibile la GB Instaplan Bistrița, Aquabis, Kreativ Metal & Colours și RCB Electro.

OCTOBER PRIME: Evenimentul de business al toamnei în Bistrița-Năsăud

Ești pregătit pentru evenimentul de Business Networking al toamnei? În această toamnă, antreprenorii și profesioniștii din județul...

ARIMAR Năsăud: Preiau mașina neînmatriculată și o primești înapoi cu numerele pe ea! Traduceri, asigurări și verificări – rezolvi rapid tot cu ei

Înscrierea unei mașini necesită timp, răbdare și pricepere la a completa actele necesare în fața autorităților....