Aproximativ 300 de elevi din Bistrița sunt așteptați să viziteze azi noul campus universitar din strada Toamnei. Universitatea de Medicină și Farmacie „G.E Palade” Târgu Mureș Extensia Bistrița și-a deschis azi porțile laboratoarelor și ale sălilor de cursuri pentru toți curioșii.
Clara Brînzaniuc, până nu demult pro-rector, în prezent director al Oficiului pentru Admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „G.E Palade” Târgu Mureș, a explicat pentru Bistrițeanul.ro care este oferta educațională a universității pentru anul școlar 2024-2025.
„Ne adresăm tuturor liceelor din Bistrița-Năsăud. Așteptăm astăzi în campusul de pe strada Toamnei aproximativ 300 de elevi din oraș. Se vor întâlni aici cu reprezentanții universității și vor afla care este oferta noastră educațională. Toate programele de studiu se derulează în sediul principal din Târgu Mureș. Iar dintre acestea – trei programe foarte solicitate pe piața muncii în domeniul Sănătate – Asistența medicală generală, Asistența de farmacie și Tehnica Dentară le-am organizat și în extensia noastră din Bistrița.
Aceste programe au o cifră bună de școlarizare, cu multe locuri la buget. Avem o colaborare deosebită cu Inspectoratul Școlar și cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
În contextul noii legi a învățământului și a numeroaselor proiecte educaționale desfășurate în România, încercăm să creem un campus universitar puternic, chiar aplicând la un proiect de finanțare european de dezvoltare a infrastructurii de aici”, a explicat Clara Brînzaniuc.
Începând din acest an școlar, de câte ori va avea loc Școala Altfel, UMFST Extensia Bistrița va fi prezentă în școlile din Bistrița.
„Le vom prezenta elevilor oferta, le vom arăta viitorilor studenți ce le putem oferi pentru o piață a muncii atât de dinamică și cum putem să-i ajutăm.
Facem în fiecare an pregătiri pentru admitere, de pildă. Din ianuarie și până când începe Bacalaureatul avem cursuri la sediul universității sau cursuri care pot fi accesate online. Facem aceste cursuri cu cadre didactice universitare chiar din cărțile din care organizăm admiterea, fie că e biologie sau chimie, pe modelul pe care îl cerem la admitere.
Ne străduim astfel să venim în întâmpinarea viitorilor absolvenți, nu doar cu o ofertă educațională foarte bogată”, a mai spus Clara Brînzaniuc.
O mare parte din această ofertă este pe domeniul Sănătate, fie că este Medicină, Medicină Dentară Farmacie cu multe programe de lungă durată – de 5-6 ani.
Există însă și programe de scurtă durată, de Licență, care se întind doar pe 3 ani – cum este Nutriția, Balneofiziokinetoterapia, Asistența de Farmacie sau Asistența Medicală Generală.
Tot la UMFST Târgu Mureș există programe specifice: la Facultatea de Farmacie sunt două programe de Chimie: Chimie medicală și Chimie Tehnologică.
La facultățile de știință și tehnică – fie că e vorba de Inginerie, Drept sau Economie sau Științe și Litere – există programe care se regăsesc în oferta educațională a tuturor universităților din România.
„La Inginerie, avem programe foarte puternice de IT sau programe noi, cum este Ingineria Medicală. Pentru că avem și partea tehnică în medicină. Iar în ultimul timp medicina s-a tehnicizat foarte mult. Avem nevoie de specialiști ca interfață între medici și aparatura modernă cu care se lucrează. Avem inteligența artificială și roboții medicali care se aplică în medicină și științe, în Cercetarea care e foarte puternică în universitatea noastră”, a mai precizat directorul Oficiului de Admitere UMFST Târgu Mureș.
UMFST Târgu Mureș are laboratoare create de marile firme de aparatură medicală.
„Am aplicat pentru o serie de programe europeme pentru dezvoltarea învățământului dual. Formarea revine universității, dar în parteneriat cu agenții economici care vor să-și formeze specialiștii de care au nevoie imediat în piața muncii”, a precizat Clara Brînzaniuc.
Unul dintre programele noi disponibile, de pildă, din acest an școlar la Târgu Mureș, la Științe Litere, este și formarea în Psihologie. Aici sunt disponibile 100 de locuri. Este o profesie foarte căutată și ea pe piața muncii.
Există și 30 de locuri pentru asistenții medicali care vor lucra în unitățile militare. Așa ceva nu exista la UMFST Târgu Mureș până acum. „Formăm specialiști pe Sănătate și pentru Serviciul Român de Informații. Ne adaptăm acestor nevoi pentru că avem o infrastructură modernă și avem un personal academic foarte bine reprezentat. Putem să facem față multor provocări și cerințe. Iar oferta educațională este foarte bogată”, a punctat Clara Brînzaniuc.
Alte detalii despre oferta educațională a UMFST Târgu Mureș – AICI.